tromaktiko: Φωτοβολταϊκά απωθούν τη σκόνη της ερήμου

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά απωθούν τη σκόνη της ερήμου



Σε συζητήσεις με τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων επιχρισμάτων για ηλιακά πάνελ, βρίσκεται το Άμπου Ντάμπι.Τα εν λόγω επιχρίσματα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των ηλιακών συλλεκτών στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην έρημο, βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκόνης, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ηλιακών μονάδων.

Το τελευταίο διάστημα στη Μέση ανατολή και τη Βόρειο Αφρική υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις σε συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά συστήματα (Concentrated Solar Power-CSP).

Η συγκεκριμένη τεχνολογία στηρίζεται στη χρήση ηλιακών κατόπτρων για τη συγκέντρωση του φωτός σε ένα ντεπόζιτο με υγρό. Το υγρό θερμαίνεται, μετατρέπεται σε ατμό και θέτει σε λειτουργία μια γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην έρημο έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας σκόνης στην επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών. Η σκόνη που επικάθεται στα πάνελ μειώνει την αποδοτικότητά τους, οπότε απαιτείται τακτικό καθάρισμα με νερό.

Σε δηλώσεις του ο Bodo Becker, διευθυντής επιχειρησιακών σχεδίων της Flagsol, εταιρείας που κατασκεύασε την πρώτη ηλιοθερμική μονάδα στην Αίγυπτο, επιβεβαίωσε ότι η σκόνη εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, περιορίζοντας την αποδοτικότητά του.

«Αν αφήσουμε τη σκόνη να συσσωρευτεί για ένα μήνα, η αποδοτικότητα των ηλιακών πάνελ μειώνεται κατά 35%», τόνισε ο κ. Becker, εξηγώντας ότι για να καθαριστούν τα πάνελ χρειάζονται 40.000 λίτρα νερού ημερησίως.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας Masdar ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Siemens AG για την ανάπτυξη επιχρισμάτων (επικαλύψεων), με ειδικά αδιαβροχοποιητικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων.

Τα εν λόγω υλικά μετασχηματίζουν τη δομή του νερό καθαρισμού σε σταγονίδια που «παγιδεύουν» τη σκόνη με όφελος τη χρήση λιγότερων υδατικών πόρων στον καθαρισμό των πάνελ.

«Τα νέα επιχρίσματα μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλη ανάπτυξη έργων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορειοανατολικής Αφρικής μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των μονάδων, χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή αποδοτικότητα». Ο Ματέο Κίεζα, καθηγητής μηχανολογίας στο Ινστιτούτο Masdar δήλωσε πως η ερευνητική ομάδα εργάζεται στην ανάπτυξη ενός εργαλείου μοντελοποίησης το οποίο θα ενσωματώνει μετεωρολογικές προγνώσεις, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί η συχνότητα των αναγκαίων καθαρισμών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!