Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) σημειώνεται ότι περιοχές όπως η Νότια Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν προβλέπεται να γίνει κάποιος "πόλεμος του νερού" μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως ο κίνδυνος των συγκρούσεων θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει τα υπάρχοντα αποθέματα κατά 40% μέχρι το 2030.
"Μετά τα δέκα χρόνια, βλέπουμε να αυξάνεται ο κίνδυνος", είπε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. "Εξαρτάται από το τι κάνει το κάθε κράτος ξεχωριστά σήμερα και τι ενέργειες γίνονται για να διευθετηθούν τα ζητήματα του νερού μεταξύ διαφόρων χωρών", πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες που ενδέχεται να εμπλακούν σε πολέμους. Στο παρελθόν πάντως το νερό έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, Ινδών και Πακιστανών αλλά και μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ.
Στην έκθεση, που βασίζεται σε απόρρητες εκτιμήσεις, σημειώνεται ότι το νερό από κοινόχρηστες πηγές ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιείται από τις χώρες για να ασκούν πιέσεις στους γείτονές τους. "Η χρήση του νερού ως όπλου ή ως στόχου τρομοκρατών είναι επίσης πιθανή", καθώς οι υποδομές παροχής νερού μπορεί να αποτελέσουν δελεαστικό στόχο.
Η έκθεση είχε ζητηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αποτιμήσει πώς ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή μπορούν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα μια νέα, κοινή πρωτοβουλία του κράτους και ιδιωτών, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη νερού.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μέσα στην επόμενη δεκαετία η υπεράντληση νερού από τα υπόγεια ύδατα σε ορισμένες περιοχές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις αγορές τροφίμων και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα όπως η στάγδην άρδευση και η βελτίωση της αγροτικής τεχνολογίας. Μέχρι το 2040 η λειψυδρία και η ρύπανση θα επηρεάσουν την οικονομία σημαντικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, καθώς θα περιοριστεί η χρήση και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών εργοστασίων που αποτελούν σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεταξύ των υδάτινων πηγών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ο ποταμός Βραχμαπούτρα που διαρρέει την Ινδία και το Μπαγκλαντές και ο Άμου Ντάρια, στην κεντρική Ασία.
Κυριότερες αιτίες για την αύξηση της ζήτησης νερού θα είναι η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη. Ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, ιδίως μετά το 2040, θα παίξουν και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.
Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα στον ορίζοντα που θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα για να περιοριστεί το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότερη χρήση του νερού στη γεωργία, η οποία σήμερα καταναλώνει το 70% των αποθεμάτων. Σημειώνουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν εμπειρία στη διαχείριση του νερού, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να αναπτύξουν πολιτικές για τη διεθνή συνεργασία και τη βελτίωση της χρήσης του νερού παγκοσμίως.