tromaktiko: Κύμα επιστροφής και απώλεια εμβασμάτων στην Αλβανία

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κύμα επιστροφής και απώλεια εμβασμάτων στην Αλβανία



Δεν ήμαστε μόνον εμείς που υφιστάμεθα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά «πήραμε στο λαιμό μας» και τους γείτονες, ιδιαίτερα τους Αλβανούς. Στους οποίους προστέθηκε... ένα ακόμη βάρος, αυτό της κρίσης στην Ιταλία. Και τούτο διότι, όπως είχε πει παλαιότερα ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Μπερίσα, «στην Ιταλία και την Ελλάδα ζουν περισσότεροι Αλβανοί, από ό,τι στην Αλβανία».

Τα μεταναστευτικά εμβάσματα που προέρχονται από τους ξενιτεμένους Αλβανούς στις δυο κυρίως χώρες αποτελούν το 10% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Να θυμίσουμε, ότι και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, το μεταναστευτικό συνάλλαγμα που ερχόταν στην Ελλάδα κάλυπτε -με τους δυο άλλους άδηλους πόρους, το ναυτιλιακό και τουριστικό συνάλλαγμα- τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Είναι φυσικό το φαινόμενο της αποστολής εμβασμάτων των μεταναστών στην πατρίδα, είτε για κάλυψη αναγκών της οικογένειας που άφησαν πίσω τους, είτε προς αποταμίευση -ώστε με τη συμπλήρωση του αναγκαίου ποσού να υπάρξει επιστροφή και ίδρυση κάποιας επιχείρησης-, είτε για επένδυση, κυρίως σε ακίνητα.

Αν όμως η επιστροφή των μεταναστών γίνει αναγκαστικά, λόγω έλλειψης εργασίας στη φιλοξενούσα χώρα, τότε δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη χώρα προέλευσης. Αυτό υπέστη η Βουλγαρία όταν «έσκασε η φούσκα» των ακινήτων στην Ισπανία και έπρεπε να επιστρέψουν περί τους 600.000 Βουλγάρους που ζούσαν εκεί. Ο αριθμός των επανερχόμενων μεταναστών προστίθεται -κατά μεγάλο μέρος- στον αριθμό των ανέργων.

Υπάρχουν όμως και πολλοί μετανάστες, που παρά την κρίση -επί του προκειμένου την ελληνική- αντιμετωπίζουν εμπόδια επιστροφής στη χώρα προέλευσης, όχι μόνον διότι και εκεί η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλύτερη -γι’ αυτόν τον λόγο μετανάστευσαν-, αλλά και διότι η μακρόχρονη παραμονή στη χώρα υποδοχής δημιούργησε συνθήκες μόνιμης παραμονής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν στην ξενιτιά και έχουν αποσυνδεθεί από την πατρίδα τους, ακόμη και γλωσσικά.

Ως προς την Αλβανία, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής της Τράπεζας, τα μεταναστευτικά εμβάσματα περιορίζονται συνεχώς (κατά το 2010 είχαν περιοριστεί στα 690 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας έναντι του 2009 μείωση της τάξης του 12%, που ήταν 781 εκατ. ευρώ). Η μείωση του ύψους των μεταναστευτικών εμβασμάτων αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στον οριστικό επαναπατρισμό των μεταναστών, λόγω της οικονομικής κρίσης στις γειτονικές τους χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «Panorama» είχε γραφεί: «Το μεταναστευτικό συνάλλαγμα εισρέει στη χώρα μας (την Αλβανία) κυρίως από τις οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα, το οποίο προσδιορίζεται στο 46% του συνολικού συναλλάγματος, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό που αντιστοιχεί στους μετανάστες της Ιταλίας που φθάνει το 41%, αναφέρει έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας».

Επίσης: «Τα εμβάσματα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών». Από τα ποσά αυτά μόνον το 10% καταφέρνουν να κατατεθούν ως αποταμίευση. Η έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας διαπίστωσε ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των οικογενειών καταφέρνει να αποταμιεύσει το 100% των εμβασμάτων που αποστέλλουν οι συγγενείς τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματος, κατά ποσοστό 60%, χρησιμοποιείται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Ωστόσο δεν μπορεί να ελεγχθεί το συνολικό ποσό των εμβασμάτων που αποστέλλονται στην Αλβανία, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, πηγαίνει σε οικογένειες που ζουν σε αγροτικές περιοχές -που αντιστοιχεί στο 55 % του συνόλου- όχι μέσω των Τραπεζών αλλά μέσω γνωστών ή από τους ίδιους τους μετανάστες.

Σε παλαιότερο δημοσίευμά μας κάναμε λόγο ότι πολλοί εκ των Βορειοηπειρωτών πήραν το δρόμο της επιστροφής. Περί το Αργυρόκαστρο έχουν ιδρυθεί δεκάδες επιχειρήσεις, μόνο που εξακολουθεί να παραμένει στάσιμο το πρόβλημα της διευκόλυνσης των ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών να επισκέπτονται την Ελλάδα για αγορά πρώτων υλών, λόγω των κωλυμάτων στην έκδοση βίζας.
voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!