Το μεγαλόπνοο σχέδιο των Σαουδάραβων κροίσων θα στοιχίσει 5,3 εκατομμύρια δολάρια. Αρχικά θα εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα αναπτυχθούν όλες οι πειραματικές εφαρμογές σε μία έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Η έκταση θα περιστοιχίζεται με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ μέσα στην εγκατάσταση θα κατασκευαστούν θερμοκήπια, δάση και καλλιέργειες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα οι ειδικοί θα αντλήσουν εμπειρία, για να εφαρμόσουν αργότερα το «φαραωνικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- σχέδιο στα ερημικά οικοσυστήματα του πλανήτη, προτείνοντάς την ως την πλέον δραστική λύση κατά της ερημοποίησης, που μαστίζει πολλά οικοσυστήματα του πλανήτη.
Ενεργειακή αυτονομία
Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Η εγκατάσταση θα είναι ενεργειακά αυτόνομη, καθώς οι ανάγκες της θα καλύπτονται από τον άφθονο ήλιο της ερήμου. Γι’ αυτό τον λόγο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα προηγμένης γενιάς, ενώ για τις αρδευτικές ανάγκες του έργου θα χρησιμοποιηθεί το θαλασσινό νερό. Οι καλλιέργειες μέσα στα θερμοκήπια θα είναι υδροπονικές. Τα φυτά, δηλαδή, δεν θα είναι στο χώμα, αλλά στο νερό. Ακριβώς δίπλα από τα θερμοκήπια θα διαμορφωθούν «πράσινα» τετράγωνα για καλλιέργεια, όπου θα φυτεύονται κάθε είδους λαχανικά και φυτά. Τα τετράγωνα αυτά θα περιστοιχίζονται από συμπαγείς φράκτες ύγρανσης, όπως λένε οι επιστήμονες, που θα παίρνουν την ηλιακή ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και θα αλλάζουν το κλίμα σε κάθε τετράγωνο, αναλόγως την καλλιέργεια που έχει φυτευθεί.
Ωστόσο, οι καλλιέργειες χρειάζονται αρδευτικό νερό, δυσεύρετο στο άνυδρο περιβάλλον της Ντόχα. Σε αυτό το πρόβλημα οι επιστήμονες δίνουν μια λύση η οποία είναι βγαλμένη κυριολεκτικά από σενάριο επιστημονικής φαντασίας!
Οι υδροπονικές καλλιέργειες θα χρησιμεύουν ταυτόχρονα για αφαλάτωση του νερού, η οποία θα γίνεται με φυσικό τρόπο εντός του θερμοκηπίου. Οι υδρατμοί, που εξατμίζονται λόγω της ζέστης από τη διαπνοή των φυτών, θα συλλέγονται σε ειδικά συστήματα στην οροφή και θα «καθαρίζουν» από το αλάτι. Αργότερα, μέσω σωληνώσεων θα ποτίζουν τα φυτά στα πράσινα τετράγωνα, προσφέροντας παράλληλα αποθέματα άφθονου πόσιμου νερού. Με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση θα παράγει ασφαλή τρόφιμα, που θα χρησιμεύουν για τη σίτιση του πληθυσμού. Επιπλέον, τα φύκια από τα θερμοκήπια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα, ενώ ακόμη και το αλάτι που προέρχεται από τη φυσική αφαλάτωση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική χρήση. Τέλος, οι ειδικοί θα εξετάσουν αν η εγκατάσταση θα έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση του μικροκλίματος στη γύρω περιοχή.