Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου δεν είναι πάρα πολύ αποδοτικές, ενώ η αντίστροφη ηλεκτροδιάλυση απαιτεί πολλές ειδικές μεμβράνες, γεγονός που την καθιστά ακριβή. Ωστόσο, με τον συνδυασμό των δυο τεχνολογιών τα εμπόδια παρακάμπτονται.
Η παραγωγή ενέργειας από υγρά απόβλητα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων των αναπτυσσόμενων χωρών. Τουλάχιστον δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με τον Δρ. Bruce Logan, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, «δεν έχει νόημα να δώσει κανείς σε μια χώρα ένα σύστημα επεξεργασίας υδάτων, κάτι που έχει ήδη κάνει η ΠαγκόσμιαΤράπεζα, γιατί για να λειτουργήσει χρειάζεται ρεύμα, ενώ έχει υψηλό κόστος συντήρησης».
«Αν όμως το σύστημα αυτό παράγει παράλληλα ηλεκτρισμό για φωτισμό ή για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, τότε το παιχνίδι αλλάζει», επισημαίνει ο καθηγητής.
Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνολογία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».