tromaktiko: Τι αποφάσισε για την ενεργειακή στρατηγική το υπουργικό συμβούλιο

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Τι αποφάσισε για την ενεργειακή στρατηγική το υπουργικό συμβούλιο



Τα ζητήματα ενέργειας, στρατηγικής αγωγών αλλά και διευθέτησης του θέματος της ελληνικής ΑΟΖ σε πρώτη φάση με την Αίγυπτο, απασχόλησαν επί μακρόν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση της Δευτέρας και έπειτα από αναλυτική εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του αρμοδίου υφυπουργού κ. Ι. Μανιάτη, συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς η ιδιωτικοποίηση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρειο Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε τη διαφωνία του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδης, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτες ο ορυκτός πλούτος, αλλά μόνον τα δίκτυα παραγωγής. Ο κ. Ξυνίδης διαφώνησε επίσης και με την χορήγηση άδειας στην Εκκλησία για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, λέγοντας ότι «έχουμε πάθει πολλά από τις μπίζνες της Εκκλησίας».

Πάντως το θέμα του φωτοβολταϊκού της Πεντέλης θα κριθεί και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από αυτήν την κυβέρνηση.

Μελετούν τώρα τον ΤΑΡ

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης και για το θέμα των αγωγών, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έπειτα από την εγκατάλειψη του σχεδίου για τον τουρκοελληνoϊταλικό αγωγό ITGI. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση μελετά πλέον τα εναλλακτικά σχέδια και είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την συμμετοχή της χώρας σε επιχειρηματικά σχήματα ώστε να προχωρήσει ο αγωγός TAP, που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα διασχίζει τη βόρειο Ελλάδα από την Θράκη ως την Ηπειρο και στη συνέχεια και φτάνει στην Αδριατική μέσω Αλβανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής της χώρας, το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αντίστοιχη συζήτηση με την Λιβύη και την Αλβανία.

Παράλληλα, υπό μελέτη και εξέταση βρίσκονται τα σχέδια για την δημιουργία ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα.

Oπως πάντως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χωρίς να θέλουν να επεκταθούν περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινες εκτενής συζήτηση για τα θέματα Ενέργειας, Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας που σχετίζονται με εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

anemistiras.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!