tromaktiko: Εκδήλωση στο Κογκρέσο για το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση στο Κογκρέσο για το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ



Το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και την...
υποστήριξη των συμπροέδρων του Hellenic Caucus Αντιπροσώπων Gus Bilirakis (R-FL) και Carolyn Maloney (D-NY) διοργάνωσε εκδήλωση για να παρουσιάσει την έκδοση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Documentary History of Greece (1943-1951): Truman Doctrine and Marshall Plan (Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 2011), με επιμέλεια της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Διπλωματικών και Ιστορικών Αρχείων του ΥΠΕΞ κας Φωτεινής Τομαή.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Nick Larigakis, Πρόεδρος του AHI, αναφέρθηκε στη σημασία του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανόρθωση της μεταπολεμικής Ελλάδος και τους μακρόχρονους και ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο χώρες τόσο σε καλούς όσο και δύσκολους καιρούς.

Η κα Φ. Τομαή, παρουσιάζοντας την αγγλική έκδοση του βιβλίου, σχεδόν 10 χρόνια μετά την εμφάνιση της ελληνικής έκδοσης, αναφέρθηκε στη σημασία της υπό το φως των δημοσιευμένων εγγράφων από ελληνικές πηγές, που έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στο θέμα, καθόσον οι ιστορικές μαρτυρίες προέρχονταν κυρίως από αμερικανικές και βρετανικές πηγές. Η κα Τομαή υπογραμμίζοντας τους όρους της επιτυχίας του Σχεδίου Μάρσαλ αναφέρθηκε κατ’ αναλογία στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας που απαιτεί, όπως και τότε, αναγνώριση των ειδικών ελληνικών συνθηκών, όραμα, χρόνο, υπομονή και πολιτικό θάρρος για τις επώδυνες θυσίες.

Ο Πρέσβης κ Βασίλης Κασκαρέλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η έκδοση αυτή του ΥΠΕΞ είναι σημαντική διότι δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε την ιστορία και μας υπενθυμίζει τους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι Ευρώπη και Αμερική αποτελούν φυσικούς εταίρους κι ότι η διατλαντική σχέση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο από άποψη βάθους και έκτασης σε σχέση με οιαδήποτε άλλη γεωπολιτική σχέση. Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός της αλληλεξάρτησης των δυο οικονομικών συνόλων, αλλά το σημαντικότερο, για κοινές αξίες και όμοιο παγκόσμιο όραμα, προσήλωση στην ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία. «Οι αξίες αυτές», είπε, «καθώς και η παραδοχή ότι η μοίρα και των δυο είναι στενά συνυφασμένη, καθιστούν Ευρώπη και Αμερική φυσικούς συμμάχους στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Αναφερόμενος στη σημερινή κρίση της χώρας, διαφορετικής βέβαια υφής από την κρίση της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, ο κ. Κασκαρέλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ηρωικός ελληνικός λαός, με την αποφασιστικότητα και τις θυσίες του και με τη βοήθεια των δανείων και της τεχνογνωσίας της ΕΕ θα τα καταφέρει και πάλι, η χώρα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και τελικά θα αναδυθεί ισχυρότερη και καλύτερη, όπως το μαρτυρεί η ιστορία της».

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Ileana Ros-Lehtinen (R-FL) τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό εταίρο-κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, ότι οι δυο χώρες εργάζονται από κοινού για την προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ότι η συμμαχία τους αποτελεί πρότυπο για όσους κατανοούν ότι πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία έναντι των εχθρών της.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Gus Bilirakis και άλλοι αντιπρόσωποι της Βουλής, καθώς και ο επίτιμος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης, ενώ παρευρέθη και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Παύλος Αναστασιάδης.

Την εκδήλωση, που έγινε με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί εκ νέου στο Woodrow Wilson Center, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 4 μμ, από την κα Τομαή, με συμμετοχή του καθηγητή κ. Βερέμη και του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου George Washington κ. James G. Hershberg.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!