tromaktiko: Ομήρου: Καμία αισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ομήρου: Καμία αισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού



Οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια για καμία αισιοδοξία ότι θα έχουμε σύντομα λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο... Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηλιτευθεί η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία.Ο κ. Ομήρου τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης μίας επικουρικής συνδρομής της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, με «πιο ενεργό, επικουρικό ρόλο και συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για την λύση».

Σε ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, έκανε λεπτομερή περιγραφή της ιστορικής διαδρομής του Κυπριακού από το 1960 μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις.Υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής» και ως τέτοιο πρέπει να παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για λύση, η οποία θα είναι προϊόν συμφωνίας και ελεύθερης διαπραγμάτευσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε το 2004.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο «κατά πόσο έπρεπε ή όχι να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, κατά πόσο υπήρχε επαρκής διαπραγματευτική βάση και κατά πόσο υπήρχε γεφύρωση επί των ουσιωδών των πτυχών του Κυπριακού προκειμένου να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια για «καμία αισιοδοξία ότι θα έχουμε σύντομα λύση του κυπριακού προβλήματος. Αντίθετα εκτιμούμε ότι υπάρχει μια σταθερή επιμονή της τουρκικής πλευράς σε μια λύση, που θα διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας επί της μελλοντικής τουρκοκυπριακής πολιτείας αλλά και δυνατότητα ελέγχου των εξελίξεων στις σήμερα ελεύθερες περιοχές δηλ. πάνω στην ελληνοκυπριακή πολιτεία».

Αναφερόμενος στις κατά καιρούς δηλώσεις και απειλές που αφορούν είτε «δύο κράτη», είτε την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός ΑΟΖ, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στην εποχή των κανονιοφόρων και να αναβιώσει μια σύγχρονη πειρατεία».Χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Κύπρου επαχθές βάρος για τον κυπριακό λαό στο βάθος των αιώνων και έκλεισε την εισήγηση του τονίζοντας ότι «σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία μας αυτό το επαχθές βάρος μετατρέπεται σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι για μια απλώς μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας αλλά κυρίως αναβαθμίζει γεωπολιτικά γεωστρατηγικά το ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή και οι συσχετισμοί δυνάμεων διαφοροποιούνται πλέον δραστικά, φτάνει να διαχειριστούμε το θέμα με σωφροσύνη και σοφία».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποκαλυφθεί και να στηλιτευθεί η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης μίας επικουρικής συνδρομής της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, με «πιο ενεργό, επικουρικό ρόλο και συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για την λύση».Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν μετά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης και τις δηλώσεις ότι φτάνουμε στο τέλος των συνομιλιών, δίνοντας την εικόνα ότι πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν αποδεχόμαστε επιδιαιτησία την οποία πιθανόν να ονειρεύονται στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, άμεση ή έμμεση επιδιαιτησία».

Τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι που να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, αξιοποιώντας όλα τα συμφέροντα που διαμορφώνονται στην περιοχή και στον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που όπως είπα μας προσφέρει η ανακάλυψη, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων, μία μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ο συμβιβασμός τον οποίο πάντοτε υπήρξαμε έτοιμοι να αποδεχθούμε δεν μπορεί να είναι συνώνυμος μιας λύσης που θα θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο», επεσήμανε.Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας επιμένει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι η ΕΔΕΚ «είχε διαχρονικά μία διαφωνία στη χρήση αυτού του όρου, αλλά η λύση θα κριθεί από το περιεχόμενο και όχι από την ονοματολογία».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου και ποιες θα είναι εξελίξεις με βάση τις δηλώσεις της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι οι συνομιλίες για λύση θα πρέπει να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί και «μία εναλλακτική στρατηγική» και ένα περίγραμμα λύσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Ομήρου, μετά την ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αναχώρησε για τη Λάρισα, όπου αύριο Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, θα επισκεφθεί την 1η Στρατιά, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιο και το Δήμαρχο Λάρισας, Κωνσταντίνο Τζανακούλη.Το μεσημέρι ο Δήμαρχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Ομήρου, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας και στη συνέχεια θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.Ο κ. Ομήρου θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο, οπότε και θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!