tromaktiko: Σήμερα πατάτες, αύριο ντομάτες, φρούτα, τυριά, αρνιά και όλα τα καλά

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σήμερα πατάτες, αύριο ντομάτες, φρούτα, τυριά, αρνιά και όλα τα καλά



Αφού η αγορά έγινε ασύδοτη θα τη φτιάξουμε μόνοι μας. Αρκετά ανεχτήκαμε τους αραχτούς Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων... με ένα τσούρμο άχρηστους συμβούλους. Και να τα αποτελέσματα. Ότι πουλά ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος το παίρνουν με μερικά λεπτά και το δίνουν στον καταναλωτή σε υπέρογκες τιμές.

Έτσι φτάσαμε στο κίνημα της πατάτας η οποία πωλείται από τους παραγωγούς που πήραν το εμπόριο στα χέρια τους με λιγότερη από τη μισή τιμή που την έχει το φτηνότερο σουπερμάρκετ.

Απίστευτη η διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Χρόνια και χρόνια έχει επισημανθεί το φαινόμενο αυτό αλλά πάντα οι αραχτοί Υπουργοί το παραβλέπουν και το συντηρούν. Είναι βλέπεις υπέρ του ασύδοτου εμπορίου, δηλαδή της ελεύθερης αγοράς και των μεσαζόντων που τους χρηματοδοτούν. Δεν πάει να μην παράγεται τίποτα στη χώρα αυτή, σκασίλα τους, ας είναι καλά οι εισαγωγές.

Και τώρα ρε παλικάρια που μείναμε χωρίς συνάλλαγμα, δηλαδή χωρίς δανεικά ευρώ πως θα κάνουμε εισαγωγές τροφίμων; Με τι θα τραφεί ο πληθυσμός και πότε θα πάρει μπρος ο παραγωγικός μηχανισμός της χώρας που τον έχετε καταστρέψει και παροπλίσει; Πότε θα γυρίσει στα χωριά όλος αυτός ο κόσμος που χάρη σε σας και στα ανύπαρκτα έργα σας εγκατέλειψε τα χωριά και έτρεξε στις μεγάλες πόλεις;

Πώς δικαιολογείτε τόσα χρόνια να παίρνουν το γάλα από τον κτηνοτρόφο 25 λεπτά και να το διαθέτουν στον καταναλωτή 1,5 ευρώ;

Πώς δικαιολογείται ένα κιλό γάλα των 25 λεπτών να γίνεται γιαούρτι σε κεσέδες των 200 γραμ. όπου οι 5 κεσέδες δηλαδή το ένα κιλό αγελαδινής απλής γιαούρτης να διατίθεται στον καταναλωτή μέχρι και 5 ευρώ;

Πως δικαιολογείται το ένα κιλό ρύζι που το παίρνουν 20 λεπτά να διατίθεται στα σουπερ μάρκετ 3 ευρώ το κιλό;

Πως γίνεται οι μπανάνες που μεταφέρονται από την άλλη μεριά του πλανήτη να πωλούνται στην Ελλάδα μέχρι 1-1,5 ευρώ το κιλό και τα μήλα απ’ την Αγιά 1,80 ευρώ το κιλό;

Πως γίνεται ένα κιλό αλεύρι των 40 λεπτών να γίνεται φύλλο για πίτες και να πωλείται προς 5 ευρώ το κιλό;

Το ίδιο με το ψωμί, τα πορτοκάλια και όλα τα φρούτα.

Ακούσαμε ότι κάποιοι είναι κατά του εμπορίου των αγροτών. Ας το είχαν οργανώσει αυτοί καλύτερα, αλλά άργησαν, είχαν βλέπεις το νου τους να γεμίσουν τις λαϊκές με ψευτοπαραγωγούς που κοροϊδεύουν τον κόσμο και πουλάνε όσο τους κατέβει.

Ας κάνουν λαϊκές αγορές σε ανοιχτούς μεγάλους χώρος όπου θα έρχονται οι παραγωγοί με μεγάλα μισθωμένα φορτηγά και θα διαθέτουν απ’ ευθείας τα προϊόντα τους.

Εκεί σας θέλω και όχι να είστε προστάτες των μεσαζόντων και των απατεώνων της αγοράς και να ορίζετε εκ του ασφαλούς κατώτατο μισθό 450 ευρώ χωρίς να σας ενδιαφέρει να βρείτε τρόπους να μειώσετε τις τιμές για να ζήσει ο κόσμος.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!