tromaktiko: Αναγνώστης εκφράζει την γνώμη του για το "Κίνημα της πατάτας"

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αναγνώστης εκφράζει την γνώμη του για το "Κίνημα της πατάτας"



Πριν πω κάτι, να διευκρινήσω ότι στηρίζω...
απόλυτα το κίνημα που δημιουργείται, και θεωρώ οτι πραγματικά με αυτό τον τρόπο αν συντονιστούμε λίγο παραπάνω, μπορούμε να πετύχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ! Θέλω όμως να εφιστήσω τη προσοχή μας σε 2-3 πράγματα, για να μη ξεφύγει και πάει στράφι όλη αυτή η δυναμική κίνηση που γίνεται.. Πρώτον έχω μια απορία.. Γιατί όλοι ξεκίνησαν και μοιράζουν τις πατάτες μόνο από το Νευροκόπι; Αλλού πατατοπαραγωγοί δεν υπάρχουν να στηρίξουμε; Θέλει λίγο προσοχή το θέμα (όχι μόνο για τους πατατοπαραγωγούς, αλλά για όλα τα προϊόντα που θα συνεχιστούν με αυτό το τρόπο..)

Μη δημιουργήσουμε ξαφνικά πάλι μια κάστα προνομιούχων παραγωγών (πχ. στη περίπτωσή μας μόνο από το Νευροκόπι) και όλοι οι άλλοι είναι πάλι ρηγμένοι και αδικημένοι. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος δεν είναι μόνο να αγοράζουμε εμείς φτηνά, αλλά να ενισχύσουμε και την αγροτική παραγωγή που τόσα χρόνια ξεζούμιζαν και εκμεταλλευόντουσαν οι συνεταιρισμοί και οι μεσάζοντες αγοράζοντας σε εξευτελιστηκές τιμές.

Παρατήρηση 2. Είδα οτι ξεκίνησε από τη Κατερίνη το κίνημα με 0,25 ευρώ/κιλό. Είδα μετά ανακοίνωση του Δήμου Παλλήνης για 0,28 ευρώ/κιλό και χτές ο Δήμος Γαλατσίου έβγαλε ανακοίνωση για 0,32 ευρώ/κιλό. Εντάξει, μπορεί να είναι και τα μεταφορικά κλπ.. Αλλά ήδη σε μια βδομάδα ανέβηκε 30% η τιμή.. Λίγο θέλει προσοχή το όλο θέμα. Εξάλλου υποτίθεται οτι και πάλι οι παραγωγοί πουλάνε με τεράστιο κέρδος σε σχέση με το πόσο πουλούσαν πριν στους μεσάζοντες και συνεταιρισμούς (σύμφωνα με όσα διάβαζα τότε στη Κατερίνη, αν θυμάμαι καλά νομίζω έδιναν στο συνεταιρισμό με 0,12 και εκεί τους είπαν οτι τα θέλουμε με 0,25 για να τους ενισχύσουν). Θέλω να πω, να προσέξουμε να μη δημιουργήσουμε μόνοι μας νέα καρτέλ. Και αυτό πρέπει και όσοι οργανώνουν αυτές τις κινήσεις να το έχουν σαν απαίτηση (να μη δέχονται πιο ανεβασμένη τιμή), αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να προσέξουν να μη πάνε να βγάλουν μέσα σε 1 μήνα τα σπασμένα και τα κέρδη όλων αυτών των χρόνων, γιατί αυτό θα χτυπήσει το κίνημα και θα εξασθενίσει...

Στο ίδιο πλαίσιο εφιστώ τη προσοχή των παραγωγών και στη ποιότητα που διαθέτουν.. Αν δε προσέξουν τη ποιότητα και ξαφνικά αρχίσουν να ακούγονται πολλές σκάρτες παραγγελίες κλπ, με τη λογική οτι "δε βαριέσαι, 0,25 τη πήρα, ας είναι και 5 σκάρτες δε με νοιάζει..". Αν αρχίσουν να πλυθαίνουν τα κρουσματα, πάλι θα ναι εναντίον του κινήματος.. Και κάτι τελευταίο για να προσέξουμε.. Τα σούπερ μάρκετ κλπ, ειδικά τα μεγάλα στυλ Καρφούρ, Βασιλόπουλοι κλπ, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να χτυπήσουν τη τιμή για ένα μικρό διάστημα, και να πουλάνε ακόμα και με ζημία προκειμένου να πεις οτι "Α, είναι παρόμοια η τιμή, ε θα τη πάρω από το Σούπερ μάρκετ που διαλέγω και μόνος μου και παίρνω και όσο θέλω και δεν στήνομαι και στην ουρά να περιμένω μισή ώρα κλπ...". Προσοχή! Να μη τσιμπήσουμε.. Αφού είδαμε τη διαφορά, μη τους αφήσουμε να μας κοροϊδέψουν πρόσκαιρα ακόμα και με χαμηλότερη τιμή, μόνο και μόνο για να χτυπήσουν το κίνημα αυτό, και μετά να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους.. Η προσπάθεια αυτή, είναι όφελος για όλους μας. Για τους καταναλωτές, για τους παραγωγούς, για την οικονομία, για την αγροτική παραγωγή.. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ!

 Όλες οι πλευρές και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές και οι φορείς που οργανώνουν κάθε φορά τη διάθεση.. Είναι οτι καλύτερο έχουμε συλλογικά οργανώσει τα τελευταία χρόνια, με συμφέρον για όλους μας! Πρέπει όλοι να το προφυλάξουμε! Κάτι τελευταίο.. Πήρατε 2 πατάτες, ένα λάδι, λίγο ρύζι, κάτι και ήτανε καλό; Γράψτε το κάπου, πείτε ένα καλό λόγο, στηρίξτε τη προσπάθεια, διαδώστε το. Να φύγουν οι ενδοιασμοί και από τους υπόλοιπους, ο φόβος μήπως τους εκμεταλλευτούνε, μήπως είναι χαλασμένα, οτιδήποτε μπορεί δικαίως ή αδίκως να φοβάτε ο καθένας..

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!