tromaktiko: Πως εξηγείται το φαινόμενο του δροσερού ελληνικού καλοκαιριού – Mελτέμια στο Αιγαίο και κλειστά κλιματιστικά

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πως εξηγείται το φαινόμενο του δροσερού ελληνικού καλοκαιριού – Mελτέμια στο Αιγαίο και κλειστά κλιματιστικά



Σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι που θύμιζε... Κατάρ, οι φετινοί θερινοί μήνες κύλησαν και κυλούν σε πολύ πιο φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας. Ειδικά για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει...


Οσοι πήγατε διακοπές στο Αιγαίο ή έχετε φίλους που επισκέφτηκαν τις Κυκλάδες θα έχετε ήδη μάθει για τους ανέμους που δεν σε άφηναν καλά, καλά να κάνεις μπάνιο και σε ανάγκαζαν να κοιμάσαι με κουβερτούλα το βράδυ.

Τα μελτέμια έδειξαν φέτος -για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια- μια ιδιαίτερη επιμονή. Οι άνεμοι δεν ανέβηκαν συχνά σε πολύ υψηλά επίπεδα της κλίμακας Μποφόρ, αλλά είχαν σχεδόν διαρκή ισχυρή παρουσία. Ευνοϊκός ο καιρός για όσους πέρασαν το καλοκαίρι βασικά στις πόλεις, καθώς φέτος τα κλιματιστικά έμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας. Οι άνεμοι φούσκωσαν τα πανιά σέρφερ και ιστιοπλόων, αλλά σε πολλές περιοχές απομάκρυναν την εικόνα της θάλασσας «λάδι», που επιθυμούν πολλοί για κολύμβηση.

Το φαινόμενο του δροσερού καλοκαιριού εξήγησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Ο Ιούνιος είχε φέτος κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ίσως και κάτω από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα, παρουσίασε μια αστάθεια, με βροχές και καταιγίδες, ειδικά στο πρώτο 15νθήμερο. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, στις 20 Ιουνίου, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε καύσωνα: στον Πύργο 40°C και στην Κέρκυρα 39°C», είπε και συνέχισε: «Ο Ιούλιος, ο παραδοσιακά πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, ήταν ιδιαίτερα δροσερός. Συνεχίστηκε μια αλληλουχία από δροσερούς Ιούλιους, αφού ήταν ο έβδομος στη σειρά, ύστερα από τον Ιούλιο του 2006 που ήταν πραγματικά θερμός. Καθόλη τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου είχαμε ένα μόνο ζεστό επεισόδιο, το διήμερο 29-30 Ιουλίου, όπου καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 41°C στη Σπάρτη και 39°C σε Κόνιτσα, Σέρρες, Λάρισα, Λιβαδειά και Ανδρο. Ο φετινός Ιούλιος σφραγίστηκε όμως από τους ανέμους του. Για οκτώ ημέρες επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι, με ένταση οκτώ μποφόρ ή και παραπάνω, κυρίως στο Αιγαίο. Αλλά και οι ημέρες που έπνευσαν άνεμοι 6-7 μποφόρ ήταν πολλές. Μάλιστα, οι άνεμοι παρουσίαζαν μια επιμονή, δεν έπεφταν κάθε βράδυ όπως συνηθίζεται».

Πώς εξηγείται το φετινό δροσερό και αεράτο καλοκαίρι; «Ο καιρός στην Ελλάδα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς η εισβολή των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προχώρησε πολύ βαθιά μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτή η θερμή προέλαση δημιούργησε μια αντίδραση, οδηγώντας ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενισχύοντας βόρειους ψυχρότερους ανέμους και τα μελτέμια, που χαρακτήρισαν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Ζιακόπουλος.

Πηγή: iefimerida
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!