του Μάνου Κρανίδη
Στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ελληνική κοινωνία η αλλαγή νοοτροπίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ειδικά πριν τις άγιες ημέρες του Πάσχα, είναι μια σημαντική ευκαιρία για ενδοσκόπηση όλων και κυρίως των κυβερνώντων.Χωρίς την υπέρβαση του καθενός και την αλλαγή της συλλογικής νοοτροπίας οι πιθανότητες να βγει η ελληνική κοινωνία από την κρίση μειώνονται σημαντικά. Μόνο μια δομική αλλαγή νοοτροπίας και πνεύματος, συν βεβαίως τις εφικτές και λογικές αλλαγές των δομών του κράτους και της οικονομίας, μπορεί να δώσει την νέα ελπίδα και δυναμική που χρειάζεται η Ελλάδα.
Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μια στιγμή επιλογής για όλους αλλά χωρίς την αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας ελάχιστα μπορούν μετέπειτα να επιτευχθούν. Άλλωστε η πολιτική σκηνή ως καθρέπτης ή πηγή της κοινωνικής νοοτροπίας δεν έχει ούτε ακόμη φαίνεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών. Με πιθανό ενδεχόμενο οι επερχόμενες εκλογές να χαρακτηριστούν από ψήφο οργής τότε σε κοινωνικό επίπεδο η προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας φαντάζει ακόμη πιο επίκαιρη. Τουλάχιστον αυτό που οφείλουν οι παρατάξεις, ιδίως αυτές που θέλουν να κυβερνήσουν, είναι να πάψουν να λειτουργούν ως προσωποπαγή κόμματα αλλά ως συλλογικές παρατάξεις με συγκεκριμένη ξεκάθαρη πολιτική σκέψη και στάση, με εσωτερικούς λειτουργικούς θεσμούς. Η προσωπικότητα του καθενός πολιτευόμενου οφείλει να αναδεικνύεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Μόνο τότε και οι πολίτες θα σταματήσουν να περιμένουν τα πάντα από το εκάστοτε πρωθυπουργό ή δήμαρχο και θα απαιτήσουν την δημιουργία λειτουργικών θεσμών και οργανισμών.
Οι πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι μας σε κάθε επίπεδο αλλά και οι πολίτες, οφείλουν να κάνουν την υπέρβαση τους και να μπορέσουν να βελτιώσουν την νοοτροπία που κυριαρχεί στην χώρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από την κρίση. Η έλλειψη της ουσιαστικά έχει οδηγήσει του πολιτικούς ταγούς και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να εφαρμόσουν μια λάθος συνταγή και ταυτόχρονα να μην εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία.
Βέβαια η ελάχιστη εποικοδομητική ατομική ευθύνη κάθε πολίτη είναι απαραίτητη. Σήμερα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο καθημερινό κοινωνικό επίπεδο ακόμη κυριαρχούν ο ατομισμός, ο λαϊκισμός, η έλλειψη σεβασμού του δημοσίου χώρου και αγαθών, η άγνοια του κοινού συμφέροντος, και λοιπά από τα αρνητικά φαινόμενα που όλοι ξέρουμε ότι χαρακτηρίζουν την καθημερινή συμπεριφορά και νοοτροπία μας.
Όμως στις σημερινές συνθήκες δεν φτάνουν μόνο αυτά για βγούμε από την κρίση, αλλά χρειάζεται μια βιώσιμη συλλογική πολιτική και κοινωνική προσπάθεια πολλών ετών. Έχουμε σίγουρα τις δυνατότητες ως κοινωνία να το πράξουμε αλλά αυτή η υπέρβαση θέλει θάρρος και χρόνο. Η τύχη της χώρας δεν έχει κριθεί ακόμη παρά την λάθος πορεία και εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει σωστά και δίκαια μια πολιτική οικονομικής και κοινωνικής αναδόμησης ώστε να δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν την απαιτούμενη υπέρβαση νοοτροπίας και τελικά την δυνατότητα στην Ελλάδα να πάει πραγματικά μπροστά όπως άλλωστε της αξίζει.
statesmen.gr