tromaktiko: Η αϋπνία προκαλεί συχνοουρία

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η αϋπνία προκαλεί συχνοουρία



Οι άνδρες που πάσχουν από αϋπνία δεν κινδυνεύουν μόνο να στριφογυρίζουν ξάγρυπνοι στα κρεβάτια τους, αλλά πιθανότατα να πηγαινοέρχονται όλη νύχτα στην τουαλέτα, αναφέρουν δανοί ερευνητές.
Επιστήμονες...
από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους μελέτησαν 20 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες), τους οποίους δεν άφηναν να κοιμηθούν κανονικά τη νύχτα. Έτσι διαπίστωσαν ότι πήγαιναν συχνά στην τουαλέτα, λες κι είχε πάψει να λειτουργεί ο μηχανισμός που περιορίζει την παραγωγή ούρων το βράδυ, ώστε να μην βρέχουν τα κρεβάτια τους όσο κοιμόντουσαν.
Η συχνουρία ήταν πολύ εντονότερη στους άνδρες απ΄ όσο στις γυναίκες. Όπως εξήγησαν η δρ Μπριγκίτε Μάλερ και οι συνεργάτες της σε μετέπειτα συνέδριο της Αμερικανική Φυσιολογικής Εταιρείας, στο Ώστιν του Τέξας, η μελέτη τους κατέδειξε και μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου.
Η αιτία φαίνεται ότι είναι ο περιορισμός (λόγω της αϋπνίας) της ελάττωσης της αρτηριακής πιέσεως που φυσιολογικά συμβαίνει το βράδυ. Εφ' όσον, όμως, η πίεση παραμένει αυξημένη τη νύχτα, επηρεάζονται και οι ουσίες που σχετίζονται με αυτήν (όπως η ρεννίνη, η αγγειοτενσίνη ΙΙ και η αλδοστερόνη), οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τους νεφρούς. Στην πραγματικότητα, η αυξημένη παραγωγή αυτών των ουσιών διατηρούσε τους νεφρούς των εθελοντών στον προγραμματισμό της ημέρας, τόνισαν οι ερευνητές.
dietplus.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!