Όπως γνωρίζουμε μέσα από τη διαβούλευση του προγράμματος «Ψυχαργώς Γ΄φάση», η ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων θα αποτελέσει προτεραιότητα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης για τη χώρα μας. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα ή Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου όπως ονομάζονται, είναι κατά γενική παραδοχή το απαραίτητο συντονιστικό κέντρο κάθε Παιδοψυχιατρικού Τομέα και ΥΠΕ.
Στα πλαίσια αυτά, τόσο για τον Νομό Ρεθύμνου όσο και για το Νομό Λασιθίου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η δημιουργία δύο Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων:
• ενός Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ρέθυμνο που θα στεγάζεται σε κτίριο ιδιόκτητο του Γ.Ν. Ρεθύμνου
• ενός Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στον Αγ. Νικόλαο εντός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας
Στόχος και αποστολή κάθε δομής είναι να εξυπηρετείται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας του παιδικού /εφηβικού πληθυσμού και των οικογενειών τους, της περιοχής ευθύνης του, κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η δημιουργία των παραπάνω δομών τεκμηριώνεται από τις παρακάτω συνθήκες και ιδιομορφίες που παρουσιάζουν οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου και συγκεκριμένα:
• πρόκειται για μια δομή ψυχικής υγείας, η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη, αφού οι νομοί αυτοί στερούνται τέτοιου είδους δομών ακόμη και ιδιωτικών, με αποτέλεσμα οι ψυχοπαιδαγωγικές ανάγκες του πληθυσμού κατά κύριο λόγο να καλύπτονται από τους γειτονικούς νομούς,
• τα επανειλημμένα περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε Ρέθυμνο και Λασίθι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία επιστημονική και ανθρώπινη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής στήριξης τόσο στα κακοποιημένα παιδιά όσο και στους γονείς.
• Το γεγονός ότι υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στέγασης και το αναγκαίο επίσης προσωπικό που θα στελεχώσει τις παραπάνω δομές.
• Στην Κρήτη λειτουργούν δύο δομές στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ενώ οι άλλοι δύο νομοί που αντιμετωπίζουν δύσκολη προσβασιμότητα λόγω κακού οδικού δικτύου και μεγάλη χιλιομετρική απόσταση τόσο του Ρεθύμνου από τα Χανιά ή Ηράκλειο όσο και αντίστοιχα του Λασιθίου από το Ηράκλειο.
• Σην Ελλάδα οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού- θυματοποίησης εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά, με σοβαρές επιπτώσεις για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του κάθε ενός Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και του πάσης φύσεως απαραίτητου εξοπλισμού και η χρηματοδότησή τους προτείνεται από το ΕΣΠΑ.