Δεχόμαστε καθημερινά καταγγελίες από συναδέλφους φαρμακοποιούς ότι δεν δίνονται συνταγολόγια ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στους ιατρούς για να συνταγογραφούν ή δίνονται με μεγάλη φειδώ. Ηλικιωμένοι και υπερήλικες στερούνται τα φάρμακά τους διότι το κράτος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στο ζωτικό καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας να υπερασπιστεί την υγεία του ελληνικού λαού όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αγροτικοί ιατροί διορίζονται με τεράστιες καθυστερήσεις, αρκετά χωριά μένουν για μήνες ολόκληρους χωρίς ιατρό και οι όποιες επισκέψεις ιατρών στην άγονη γραμμή έχουν αραιώσει κατά πολύ. Έτσι φαντάζονται κάποιοι φαίνεται την εξοικονόμηση χρημάτων.
Στα αγροτικά ιατρεία οι ασθενείς (συνήθως ηλικιωμένοι) περιμένουν τον γιατρό συνήθως μία ή και δύο φορές την εβδομάδα για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους ή/και να εξεταστούν. Με το πρόσφατο ΦΕΚ που εκδόθηκε - χωρίς καν να σκεφτούν αν υπάρχουν υποδομές - πρέπει όλες οι συνταγές να είναι ηλεκτρονικές. Ο φαρμακοποιός έχει όλη την καλή διάθεση να τους εξυπηρετήσει, με προσωπικά του έξοδα έχει όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ο γιατρός καλή διάθεση έχει, τα ιατρεία όμως έχουν την κατάλληλη υποδομή; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία σχεδόν στο σύνολό τους δεν διαθέτουν υπολογιστή, δεν διαθέτουν εκτυπωτή και επιπλέον τα περισσότερα χωριά της επαρχίας δεν έχουν καν υποδομή και δυνατότητα ευρυζωνικού internet. Οι γιατροί με το δίκιο τους φοβούνται να συνταγογραφήσουν χειρόγραφα, αφού έχει εκδοθεί ΦΕΚ που ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει τη χειρόγραφη συνταγογράφηση και μάλιστα βάζει και πρόστιμο στον ιατρό ενώ υποχρεώνει τον φαρμακοποιό να καταχωρεί ηλεκτρονικά τις... όποιες χειρόγραφες συνταγές! Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας και ο ρόλος του είναι πολύ διαφορετικός από το να εκτελεί χρέη... γραμματέα! Το έργο του πρέπει να επικεντρωθεί αλλού και όχι στα αλλοπρόσαλλα ΦΕΚ.
Καλούμε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και την γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Δρέττα να επιληφθεί το συντομότερο του θέματος. Και ο φαρμακοποιός αλλά και ο ιατρός όχι απλά επιθυμούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά είναι έτοιμοι να τη στηρίξουν, όπως άλλωστε έχει γίνει όλο αυτό τον καιρό παρόλες τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος. Απαιτείται καλύτερη υποδομή όμως και ένα σοβαρό σύστημα μηχανοργάνωσης. Πρέπει όμως πρώτα να ξεφύγουμε από βιασύνες και τις αποφάσεις πανικού του Υπουργείου Υγείας. Πριν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις - πόσω δε μάλλον Υ.Α. - πρέπει πρώτα να ερωτώνται οι εμπλεκόμενοι φορείς που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο.