Ο σταθµός περιλαµβάνει ένα προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή µε ειδικό λογισµικό και περιφερειακές µονάδες, ώστε οι χρήστες µε προβλήµατα όρασης να µπορούν να εκτελούν εργασίες επεξεργασίας κειμένου, να εξερευνούν το διαδίκτυο, να κάνουν βιβλιογραφικές έρευνες, να χρησιμοποιούν το κάθε µμορφής ηλεκτρονικό υλικό και πηγή πληροφορίας που παρέχει η βιβλιοθήκη και τέλος να εκτυπώνουν σε µορφή Braille. Με τον ειδικό εξοπλισμό τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν τώρα χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, να αναζητούν πληροφορίες από τον ηλεκτρονικό κατάλογο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων βιβλιοθηκών, να αξιοποιούν βάσεις δεδομένων μέσω Internet, να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τους. ταχυδρομείο, να διαβάζουν επιστημονικά άρθρα από ηλεκτρονικά περιοδικά και να διενεργούν αναζητήσεις στις ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Ο σταθμός εργασίας της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τυφλούς άνοιξε την πόρτα του στην κάμερα του Ήπειρος tv1 και ο ένας εκ των τριών εργαζομένων που έστησαν την όλη υποδομή οκ. Νικόλαος Ράπτης μας έδειξε τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει σαρωτή βιβλίων(bοοk scanner) και λογισµικό οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (ΟCR) για τη µετατροπή έντυπων κειµένων σε ηλεκτρονική µορφή ώστε να είναι αναγνώσιµα από τους συγκεκριµένους χρήστες. Τα ηλεκτρονικά κείµενα µπορούν να αποθηκευτούν σε δισκέτες του χρήστη ή να εκτυπωθούν σε µορφή Braille µε τους εκτυπωτές Braille.
Ταυτόχρονα έχει εγκατασταθεί παραθυρικό λογισµικό που διαβάζει την οθόνη και καθοδηγεί φωνητικά το χρήστη για το τι θέλει να κάνει. Με την περιφερειακή µονάδα σύνθεσης φωνής (ΑροlΙο Π) αναπαράγονται φωνητικά πολύγλωσσα κείµενα συµπεριλαµβανοµένης και της ελληνικής γλώσσας. Έτσι ο χρήστης ακούει το κείµενο της οθόνης και µπορεί να το επεξεργαστεί, να περιηγηθεί στον Παγκόσµιο Ιστό, να στείλει και να λάβει ηλεκτρονικό ταχυδροµείο.
Επιπλέον ο σταθµός εργασίας διαθέτει ανανεούµενη πινακίδα Braille, η οποία απεικονίζει τους χαρακτήρες της οθόνης σε γραφή του Braille και η οποία γίνεται αντιληπτή από τους χρήστες µε την αφή. Η συσκευή αυτή περιγράφει το περιεχόµενο της οθόνη µε αγγλικούς και ελληνικούς χαρακτήρες και πλήκτρα πλοήγησης και αντικαθιστούν σε σηµαντικό βαθµό το ποντίκι και τα κυριότερα πλήκτρα πλοήγησης του πληκτρολογίου(βελάκια, tabs).
Για τους χρήστες µε µερική απώλεια της όρασης υπάρχει εγκατεστηµένο λογισµικό µμεγέθυνσης της οθόνης για να διακρίνουν ακόµα και τις πιο µικρές λεπτοµέρειες.
Στην ενεργοποίηση του σταθμού ώστε να αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Ζάχος εξηγώντας μάλιστα πως ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για παραγωγή ομιλούντων βιβλίων.
Μάλιστα σημείωσε πως ο συγκεκριμένος σταθμός εργασίας είναι στην διάθεση όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να έχουν κάποια σχέση με το πανεπιστήμιο. Πέραν δε των ηλεκτρονικών συστημάτων τεχνολογίας υπάρχουν και συλλογές βιβλίων σε μορφή Braille σχεδόν με όλα τα γνωστικά αντικείμενα του πανεπιστημίου σε επιστήμες ακόμη και εκμάθηση ξένης γλώσσας . «Υπάρχουν άτομα με προβλήματα όρασης που μπορεί να μην τα γνωρίζουμε και δυστυχώς υπάρχει «ρατσισμός». Εμείς μπορούμε με χαρά να τους υποδεχθούμε» υπογράμμισε ο κ. Ζάχος.