Επίσης, ο Β. Σόιμπλε, απατώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΝΕΤ στο Βερολίνο, Γιώργου Παπά, τόνισε ότι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος διάσωσης είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και επισήμανε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες αξίζουν, διότι το τέλος θα είναι ένα καλό τέλος, δηλώνοντας: «H χώρα σας είναι σε μία δύσκολη φάση. Η χώρα σας πρέπει να εφαρμόσει μια εξαιρετικά απαιτητική πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει πάνω από όλα να μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με εξυγίανση. Αλλά και χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Αλλά με τις εικασίες για το τί θα μπορούσε να συμβεί, δεν υπηρετείται ο στόχος. Πρέπει να δώσουμε τώρα μια ευκαιρία στο πρόγραμμα να μπορέσει να επιδράσει. Θα το συνδυάσουμε με την αποτελεσματικότερη δυνατή ευρωπαϊκή και διμερή υποστήριξη για την Ελλάδα, για να έχει την ταχύτερη δυνατή θετική εξέλιξη της οικονομίας. Οι πολίτες της Ελλάδας βλέπουν όλες αυτές τις προσπάθειες, που είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης πολιτικής του παρελθόντος. Αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες αξίζουν, διότι το τέλος θα είναι ένα καλό τέλος».
Επανειλημμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Εξίσου επίμονα ο γερμανός υπουργός οικονομικών απέφευγε να μπει σε αυτήν την λογική, επαναλαμβάνοντας κάθε φορά ότι το ζητούμενο τώρα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Δεν κάνουμε συστάσεις για τους εξοπλισμούς
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι απαντήσεις του κ. Σόιμπλε αναφορικά με τα οπλικά συστήματα που εισάγει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η προσυμφωνία για τα 60 Eurofighters. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών απέφυγε να κάνει συστάσεις για το ποια στάση θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα. “Απ' ότι ξέρω, η τρόικα έχει δώσει σποραδικά κάποιες συμβουλές, βέβαια όχι δημόσια. Κυβερνήσεις όμως δεν κάνουν συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις πώς θα διαμορφώσουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό. Όμως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία δικαίου. Αυτό σημαίνει: όλοι πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις. Από εμένα δεν θα υπάρξουν συστάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη”.
Λιγότερο διφορούμενη ήταν η απάντηση του κ. Σόιμπλε σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου αναφορικά με το πόσα έχει κερδίσει ως σήμερα η Γερμανία από τους τόκους των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε να μη γίνονται καλύτερα τέτοιες ερωτήσεις, επειδή οι τόκοι που θα ζητούσε η KfW αν έδινε τα δάνεια αλλού θα ήταν υψηλότεροι.
greekfinanceforum.com