tromaktiko: Νέα από την Κρήτη...

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Νέα από την Κρήτη...



Πρόστιμα σε 23 επιχειρήσεις της Κρήτης από τον ΕΦΕΤ

Στην επιβολή χρηματικών προστίμων σε 23 επιχειρήσεις της Κρήτης ύψους € 60.500 προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στα... πλαίσια πανελλαδικών ελέγχων που διενήργησε σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, αρτοποιεία, κρεοπωλεία κα.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε κρητικές επιχειρήσεις, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ξεκινούν από 2000 και φτάνουν μέχρι και στις 5000 ευρώ, ενώ οι κυριότερες παραβάσεις που κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ αφορούσαν (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των καταγεγραμμένων παραβάσεων):

• στη διακίνηση και εμπορία ακατάλληλων – μη ασφαλών τροφίμων σε ποσοστό της τάξης του 28 %.
• στη διαπίστωση ανεπαρκούς επιπέδου υγιεινής στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας των τροφίμων - ποσοστό 16,6 %
• στην ανυπαρξία ή στην ανεπαρκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου - ποσοστό 14 %
• στην έλλειψη άδειας λειτουργίας – ποσοστό 12 %
• στην ανεπάρκεια στον εξοπλισμό και στις υποδομές – ποσοστό 8,6%

Αναλυτικά για κάθε νομό

Στο Ηράκλειο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε συνολικά 16 επιχειρήσεις (κυλικείο στο Αεροδρόμιο, κρεοπωλεία, ξενοδοχεία, βιομηχανία κρέατος, τυροκομείο, τυποποιητήριο μελιού κ.α) συνολικού ύψους 43.000 ευρώ.

Στα Χανιά οι επιχειρήσεις (ξενοδοχείο, αρτοζαχαροπλαστείο, καφέ - μπαρ κ.α) που ήρθαν αντιμέτωπες με πρόστιμα του ΕΦΕΤ είναι 5 οι οποίες θα καταβάλουν συνολικά 11.500 ευρώ.

Τέλος στο Ρέθυμνο σε δύο επιχειρήσεις (μίνι - μάρκετ και ξενοδοχείο) υπεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 6000 ευρώ.

Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα σε 130 επιχειρήσεις (μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι 23 που δραστηριοποιούνται στη Κρήτη) συνολικού ύψους 637.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το είδος των επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις πρόκειται κυρίως για (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων):

• Καταστήματα μαζικής εστίασης σε ποσοστό της τάξης του 24,6 %
• Σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 18,5 %
• Επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων σε ποσοστό 10,7 %
• Κρεοπωλεία – ιχθυοπωλεία σε ποσοστό της τάξης του 9,2 %
• Αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία σε ποσοστό 8,5 %
• Εταιρείες αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε ποσοστό 5,3 %
• Βιομηχανίες σε ποσοστό 3 %

Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι :

«Στον ΕΦΕΤ συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει από την πρώτη στιγμή, αυτόν της σκληρής και υπεύθυνης δουλειάς στην υπηρεσία του πολίτη – καταναλωτή, με στόχο να αποκαλύψουμε στρεβλώσεις, να αναδείξουμε κακώς κείμενα, να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε πρακτικές που βλάπτουν το υγιές εμπόριο, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττουν τον συμπολίτη μας καταναλωτή. Αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις, γιατί οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Γιατί οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και γιατί πληρώνουν, όσο πληρώνουν. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα που γιγαντώνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς για τα προϊόντα που αγοράζουν και καταναλώνουν. Για τον λόγο αυτό οι έλεγχοί μας θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί προς κάθε κατεύθυνση».

--------------------------------------------------------------------------

Το DNA πρόδωσε τους δράστες της δολοφονίας της 74χρονης στο Ρέθυμνο

Δύο νεαροί άντρες, ένας 23χρονος Ρουμάνος και ένας 28χρονος από το Ρέθυμνο βρίσκονται πίσω από την άγρια δολοφονία της 74χρονης στην περιοχή του Εσταυρωμένου στις 13 Ιανουαρίου.

Οι δύο αδίστακτοι δράστες έχουν προσήχθησαν το πρωί της Τετάρτης στην Αστυνομική Διεύθυνση του Ρεθύμνου και ομολόγησαν τις πράξεις του υπό το βάρος των αδιάσειστων στοιχείων που είχε συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ ύστερα από δύο περίπου μήνες από την ημέρα που διεπράχθη το έγκλημα.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση, τον 23χρονο Ρουμάνο καθώς είχε υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν μισθωτής διαμερίσματος της 74χρονης γυναίκας, αλλά και εργαζόμενος σε θερμοκήπιό της.

Ο 23χρονος είχε προσαχθεί από την πρώτη στιγμή των ερευνών στην Ασφάλεια του Ρεθύμνου ως ύποπτος και του είχαν πάρει βιολογικό υλικό.

Τα αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που έφτασαν το απόγευμα της Τρίτης στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου επιβεβαίωσαν τις υποψίες των αστυνομικών για την ταυτότητα των δραστών καθώς η εξέταση DNA «κατέδωσε» το Ρουμάνο ως συμμέτοχο στη ληστεία και την κακοποίηση της ηλικιωμένης γυναίκας μέσω της οποίας προκλήθηκε και ο θάνατός της.

Από εκεί και πέρα το έργο των αρχών για την οριστική εξιχνίαση της υπόθεσης είχε οδηγηθεί στην τελική ευθεία.

Το πρωί της Τετάρτης ο νεαρός προσήχθη στην Ασφάλεια και μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία που του επέδειξαν οι αξιωματικοί το απόγευμα, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, ομολόγησε την συμμετοχή του στο έγκλημα και στη συνέχεια αποκάλυψε τον 28χρονο Ρεθυμνιώτη συνεργό του, ο οποίος επίσης ομολόγησε λίγη ώρα αργότερα τη συμμετοχή του στη δολοφονία της 74χρονης.

Το βράδυ, εις βάρος και των δύο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελέα Ρεθύμνου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια.

-----------------------------------------------------------------
"Γάζωσαν" αυτοκίνητο με 16 πυροβολισμούς στον Κρουσώνα Ηρακλείου

Μαφιόζικο χτύπημα δέχτηκε ένας 41χρονος στον Κρουσώνα Ηρακλείου που το πρωί της Τετάρτης διαπίστωσε ότι άγνωστος - οι είχαν γαζώσει στην κυριολεξία το τζιπ του.

Ο 41χρονος που είναι τεχνίτης στο επάγγελμα και ζει στην περιοχή του Κρουσώνα και όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς στις 7 το πρωί της Τετάρτης είδε τα σημάδια της επίθεσης στο αυτοκίνητό του.

Οι Αστυνομικοί που εξέτασαν το αυτοκίνητο διαπίστωσαν ότι έχει χτυπηθεί με 16 πυροβολισμούς ενώ συνέλεξαν 10 κάλυκες από εννιάρι όπλο.

Οι έρευνες των αρχών στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση ενώ την προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ Μύρωνα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!