Χθες, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε τροποποίηση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF) ώστε να επιτρέπει εκτεταμένες ρυθμίσεις που πρόκειται να εγκριθούν μέχρι το πολύ τέσσερα χρόνια από την αρχή. Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η έγκριση μόνο για μέχρι τρία έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην έκθεση που ετοίμασε η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν προς τα μέλη του συμβουλίου, γίνεται η εισήγηση να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την ΕΕ.
Σύμφωνα με άλλα κύρια σημεία της έκθεσης, τονίζεται ότι χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Εκτιμάται ακόμη ότι χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
Παρά τις δυσκολίες, αναγνωρίζεται πάντως ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.

