tromaktiko: Κοινωνική – Συνεταιριστική Εταιρεία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δ’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κοινωνική – Συνεταιριστική Εταιρεία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δ’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, η δημόσια παρουσίαση της Κοινωνικής – Συνεταιριστικής Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δ’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης για την...
εξαγορά, από συνεταιρισμούς πολιτών, του 40% και του management της Ε.Υ.Α.Θ., που πωλείται από το Δημόσιο.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Δ’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της, Δημήτρης Κανάκης, εξέφρασε την βούλησή του καθώς και την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας να στηρίξει, με τα μέσα που διαθέτει, και να συμμετάσχει τόσο στις δράσεις του Συνεταιρισμού όσο και στην επιτυχία του εγχειρήματος της εξαγοράς.

Κατά την έναρξη προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “water makes money” όπου αποτυπώνεται η κατάσταση της διαχείρισης των νερών σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (π.χ. Παρίσι, Βρυξέλλες κλπ). στις οποίες η ιδιοκτησία ανήκει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ιστορικό των δράσεων της Κίνησης 136 από την Διονυσία Νικολοπούλου, όπου αναλύθηκε η ιδέα που γέννησε όλο αυτό το εγχείρημα, η προσπάθεια που έχει καταβληθεί έως τώρα, καθώς και οι δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Στις 10 Αυγούστου του περασμένου έτους, οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), συλλογικότητες της πόλης και απλοί πολίτες, αποφασίσαμε υπό το βάρος των εξελίξεων και έχοντας γνώση της παγκόσμιας εμπειρίας, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε οποιονδήποτε να παίζει με το νερό που πίνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον, εγχώριο ή ξένο, να κερδοσκοπήσει από το νερό μας και να κάνει παιχνίδια με την δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΥΑΘ είναι πλέον θέμα δράσης των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις σε ένα κοινό αγώνα με την ονομασία «Κίνηση 136» που σκοπό έχει:

Την εξαγορά από τους πολίτες του 40% και της διαχείρισης (management) της ΕΥΑΘ.
Τον κοινωνικό έλεγχο του νερού της πόλης.
Την δημοκρατική λειτουργία της εταιρείας.
Τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνδυασμό με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον αγώνα αυτόν καλέσαμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν έμπρακτα.”

Στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια μέρα Νερού, η Κ136 οργανώνει ολοήμερη παρουσία στην πλατεία της ΚΑΜΑΡΑΣ με ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και καλλιτεχνική εκδήλωση. Η υπόθεση της διαχείρισης του νερού θα πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών και όχι μιας πολυεθνικής κερδοσκοπικής εταιρείας κι αυτό θα είναι το μήνυμα που προβάλει και θα προωθεί η εκδήλωση αυτή.

Παράλληλα η “Κίνηση 136″ δημιούργησε έκκληση (petition) με τίτλο “ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης” και καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν στη ηλεκτρονική διεύθυνση:
gopetition.com/petitions/οχι-στην-ιδιωτικοποίηση-του-ν.html.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μαριόγλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων της ΕΑΥΑΘ Α.Ε., αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την κατάσταση της εταιρείας και με τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την επίσπευση της πώλησης της. Στην ομιλία του ανέφερε:

“Στις 21 Ιουνίου 2011 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή νόμος με τον οποίο ιδρύθηκε το “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου”,.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εντάχθηκε για πώληση, ένας πολύ μεγάλος αριθμός από ιδιοκτησίες και συμμετοχές του Ελληνικού Κράτους σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που είναι προς πώληση είναι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και το 40% (14.400.000 μετοχές) και το management της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η ΕΥΑΘ είχε τα τελευταία χρόνια κέρδη 75€ εκ, ενώ το τίμημα της εξαγοράς, μετά και την κατάρρευση της χρηματιστηριακής της αξίας, δεν υπερβαίνει τα 55€ εκ. Το 2010 είχε κέρδη 12,4€ εκ. ενώ το 2011 20,18€ εκ. (σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας).

Ήδη οι σύμβουλοι για την πώληση έχουν επισκεφτεί την εταιρεία και έχουν αρχίσει τον έλεγχό της και την αποτίμησή της”.

Το μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής – Συνεταιριστικής Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Σάκης Τζάκρης, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή διάσταση του εγχειρήματος καθώς και στη δομή και τους στόχους του συνεταιρισμού της ΤΟΥΜΠΑΣ που ιδρύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2012.

Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία αλλά και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης κινήματα πολιτών έχουν αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης έτσι ώστε να επανέλθει σε δημόσιο έλεγχο η διαχείριση του νερού εκεί που ήδη το διαχειρίζονται οι πολυεθνικές ή να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή του εκεί που επιχειρείται να πουληθεί (όπως εδώ στην Ελλάδα).

Από 12 έως 17 Μαρτίου πραγματοποιείται ο παγκόσμιο φόρουμ νερού στη Μασσαλία της Γαλλίας. Είναι η ετήσια συνάντηση των πολυεθνικών εταιρειών εκμετάλλευσης υδάτων. Εκεί και κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποιείται και το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ παγκόσμιο φόρουμ νερού, στο οποίο συμμετέχει και η Κίνηση 136 μαζί με εκατοντάδες άλλες κινήσεις από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Για να διατρανώσουμε την απόφασή μας ότι το ΝΕΡΟ δεν είναι ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΑΓΑΘΟ αλλά πανανθρώπινη κληρονομιά και δεν έχει δικαίωμα κανείς να κερδοσκοπεί από αυτό.

Τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα δημοσίων υπηρεσιών και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδικάτων δημόσιων υπηρεσιών με σύνθημα “Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!” συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών η οποία:

Θα απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση για όλους,

οργανώνει τη συλλογή ενός εκατομμυρίου (1εκ.) υπογραφών σε διάστημα ενός έτους (Απρίλιος 2012 – Απρίλιος 2013) στο δρόμο αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.right2water.eu.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μοντέλο υλοποίησης εξαγοράς της ΕΥΑΘ ΑΕ.:

Το σχήμα διεκδίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί ανά Δήμο και Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι δημιουργούνται με βάση το νόμο για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς που ισχύει στην Ελλάδα.

Δευτεροβάθμια Ένωση των Συνεταιρισμών σε Ανώνυμη Εταιρία (Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.), η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά του 40% και του Μάνατζμεντ της σημερινής ΕΥΑΘ. Μέτοχοι της ανώνυμης αυτής εταιρείας θα είναι οι πρωτοβάθμιοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί ανάλογα με το μετοχικό κεφάλαιο που ο καθένας διαθέτει.

Οι σκοποί των συνεταιρισμών

Η αγορά και η ΜΗ κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ.
Η παροχή νερού στο νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με:
Υψηλή ποιότητα
Χαμηλές τιμές
Προστασία του περιβάλλοντος
Δημοκρατική λειτουργία
Κοινωνική δικαιοσύνη

Κάθε μέλος του Συνεταιρισμού διαθέτει μία μόνο ψήφο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που κατέχει.

Μέλη των συνεταιρισμών

Μέλη των Συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν:
Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα που μπορούν να καταβάλλουν 140€ για τη συγκρότηση του κεφαλαίου εξαγοράς της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να καταβάλουν άμεσα 140€, γίνονται μέλη με 10€ και έχουν περιθώριο 14 μηνών για την καταβολή των 140€, προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιότητά τους ως τακτικά μέλη.
Οι λογαριασμοί των συνεταιρισμών

Οι συνεταιρισμοί:
Συγκεντρώνουν το κεφάλαιο που απαιτείται για την εξαγορά της ΕΥΑΘ, σε ειδικό αποθεματικό εξαγοράς.
Τα χρήματα κατατίθενται από τα μέλη σε ειδικό λογαριασμό του Συνεταιρισμού σε τράπεζα επιλογής του μέλους.
Η μόνη δυνατότητα του Δ.Σ. του συνεταιρισμού σε σχέση με το κεφάλαιο εξαγοράς είναι ή να το καταβάλει ως μετοχικό κεφάλαιο της ΚΕΥΑΘ Α.Ε. (επιτυχής συμμετοχή στο διαγωνισμό) ή να δώσει εντολή στην τράπεζα να το επιστρέψει στο μέλος που το κατέθεσε (ανεπιτυχής συμμετοχή στο διαγωνισμό).

Η Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε. (ΚΕΥΑΘ Α.Ε.)
Ιδρύεται από τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι και οι μέτοχοί της.

Οι σκοποί της ταυτίζονται με εκείνους των Συνεταιρισμών – μετόχων της.

Αρχικό κεφάλαιο άνω των €10 εκ. με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την συγκρότηση του απαιτούμενου κεφαλαίου εξαγοράς.

Ακολούθησε συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στο μέγεθος του εγχειρήματος καθώς και στους κανόνες διαφάνειας της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ικανοποίησαν και έπεισαν τους παρευρισκόμενους ότι ναι μεν το εγχείρημα είναι πραγματικά τεράστιο, ωστόσο είναι εφικτό και συνάμα δίκαιο. Οι κανόνες διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης έχουν τεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες που εφαρμόζονται με τυπικό και συγκεκριμένο τρόπο.

Πολλοί από τους νέους συμμετέχοντες κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στο Συνεταιρισμό της ΤΟΥΜΠΑΣ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!