ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όσο και την πραγματική οικονομία.
Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρουμε παρακάτω, εντύπωση προκαλεί η «απόρρητη» επιστολή η οποία κυκλοφορεί στα γραφεία των υπουργείων οικονομικών της Ε.Ε. και στην οποία γίνεται λόγος για τη μεγάλη πιθανότητα το πρόσφατο νέο πακέτο για την ελληνική οικονομία (ύψους 130δις ευρώ), να αποτύχει και να καταστεί απαραίτητη μια νέα παρέμβαση και ένα νέο πακέτο στήριξης, ενώ εμείς θα προσθέταμε και ένα κούρεμα του χρέους (αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα). Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε στις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος διάσωσης είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και επισήμανε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες αξίζουν, κάνοντας μάλιστα και ένα πολιτικό σχόλιο, το οποίο διπλωματικά φωτογραφίζει συνέχιση, σε μεγάλο βαθμό, του κυβερνητικού σχήματος το υπάρχει αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε:
«H χώρα σας είναι σε μία δύσκολη φάση. Η χώρα σας πρέπει να εφαρμόσει μια εξαιρετικά απαιτητική πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει πάνω από όλα να μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με εξυγίανση. Αλλά και χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Αλλά με τις εικασίες για το τί θα μπορούσε να συμβεί, δεν υπηρετείται ο στόχος. Πρέπει να δώσουμε τώρα μια ευκαιρία στο πρόγραμμα να μπορέσει να επιδράσει. Θα το συνδυάσουμε με την αποτελεσματικότερη δυνατή ευρωπαϊκή και διμερή υποστήριξη για την Ελλάδα, για να έχει την ταχύτερη δυνατή θετική εξέλιξη της οικονομίας. Οι πολίτες της Ελλάδας βλέπουν όλες αυτές τις προσπάθειες, που είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης πολιτικής του παρελθόντος. Αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες αξίζουν, διότι το τέλος θα είναι ένα καλό τέλος».
Πέραν αυτού του ζητήματος και όσον αφορά τις εκλογές, αυξάνονται οι πληροφορίες, αλλά και οι ενδείξεις ότι οδηγούμαστε σε ένα «παρόμοιο σχήμα», με αυτό το οποίο υπάρχει, με συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων και με ενεργό ρόλο του κ. Παπαδήμου. Μάλιστα, πέραν των φωτογραφικών δηλώσεων Σόιμπλε, σύμφωνα με τη στήλη Κυνηγός, κύκλοι από τη Γερμανία, εμφανίζονται βέβαιοι ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ και ο κ. Παπαδήμος θα συνεχίσει να έχει ένα σημαντικό ρόλο (πρωθυπουργός ή αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών), πράγμα το οποίο και εμείς θεωρούμε ως το πλέον πιθανό.
Στα του χρηματιστηρίου, απώλειες ειδικά στις τράπεζες είχαμε χθες, μετά και από το μεγάλο προβληματισμό τον οποίο προκάλεσε η αδυναμία κάλυψης των κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου (ειδικά για την ποιότητα της τράπεζας), κάτι το οποίο προϊδεάζει για αντίστοιχα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες (ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, ακόμη και στο πλέον συντηρητικό σενάριο) και για τα οποία μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Πάντως σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στις τελευταίες ειδήσεις και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, όπου φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική κόντρα μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης με την πρώτη να πιέζει να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και την κυβέρνηση, λόγω της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας να επιδιώκει μια καθυστέρηση των αποφάσεων κατά περίπου 40 μέρες, κάτι το οποίο, εφόσον συμβεί, θα το χαρακτηρίζαμε ως μια αρνητική εξέλιξη. Θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, δεδομένης της ανάγκης ορθής πληροφόρησης των επενδυτών για το τελικό ποσό που θα χρειαστεί να καλύψει η κάθε τράπεζα και κυρίως λόγω της μεγάλης ανάγκης για την οικονομία, να ολοκληρωθεί γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι το οποίο θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία στην παρούσα φάση, απλά έχει εξαφανιστεί.
Η μυστική επιστολή για την επερχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος … και μια υποψία ποίοι ενδέχεται να το θέλουν αυτό…..
Όπως θα αποκαλύψουμε σήμερα, σε απόρρητο έγγραφο, το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των υπουργείων οικονομικών κάποιων χωρών μελών, γίνεται λόγος για τη μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος και την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πακέτο, κάτι για το οποίο είχαμε μιλήσει από την πρώτη ημέρα που υπογράφηκε το β΄ πακέτο στήριξης. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί, με μεγάλο κίνδυνο να υπάρξει αποτυχία του προγράμματος, ενώ απλά το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως ακραία φιλόδοξο, ενώ θετικό είναι το ότι γίνεται λόγος για την ανάγκη λήψης μέτρων ανάπτυξης. Επίσης, τονίζεται ότι ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για χρέος 116,5% του ΑΕΠ το 2020, φαίνεται «ακραία» δύσκολος να επιτευχθεί, ενώ εκφράζεται και η ανησυχία για μείωσης του χρέους μόνο στο 145.5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το πιο πιθανό είναι η χώρα να χρειαστεί και νέα βοήθεια, ενώ αν και επίσημα δεν αναφέρεται ότι θα υπάρξει ανάγκη ενός νέου κουρέματος, εντούτοις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Μάλιστα, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, αναμένουμε η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα να ανοίξει προς τα τέλη του 2012 ή το πιο πιθανό στο πρώτο τρίμηνο του 2013, με το κρίσιμο ζήτημα να είναι αν θα συμμετέχει τελικά ο δημόσιος τομέας, στον οποίο πλέον μεγάλο μέρος του χρέους έχει μεταφερθεί, μετά το PSI.
Κλείνοντας το σχόλιο μας και με διάθεση να γίνουμε και λίγο καχύποπτοι, θα αναφερθούμε και σήμερα στην υποψία την οποία υπάρχει, ότι «κάποιοι» είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, έτσι ώστε το «εφιαλτικό γαϊτανάκι» των αναδιαρθρώσεων χρέους (στα πλαίσια του ελληνικού PSI), που άρχισε από την Ελλάδα και δείχνει να κατευθύνεται σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία), να θεωρηθεί ως αποτυχημένο, με στόχο να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία, η οποία για ευνόητους λόγους είναι ξεκάθαρο, ότι δεν αρέσει καθόλου στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο.
greekfinanceforum.com