tromaktiko: Ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ



Τις ισραηλινές δεσμεύσει για το έργο «EuroAsia Interconnector» ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ... ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Israel Electric Corporation.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της κυπριακής ΔΕΗ- Quantum Energy, Νάσος Κτωρίδης, δήλωσε ότι από τη σύμπραξη αυτή μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν.

«Η Ελλάδα θα αυξήσει την ενεργειακή της απόδοση και θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Η Κύπρος θα πάψει να είναι ένα νησί και θα παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας μέσα και έξω από τη χώρα και το Ισραήλ θα γίνει ένας σημαντικός φορέας ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο κ. Κτωρίδης.

Σε σύντομους χαιρετισμούς τους οι πρεσβευτές Ελλάδας και Κύπρου στο Τελ Αβίβ εξέφρασαν την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους στην πρόοδο του εγχειρήματος.

Η υποθαλάσσια ενεργειακή γέφυρα EuroAsia Interconnector θα συνδέσει μεταξύ τους Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο εξασφαλίζοντας συμμετοχή τους με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο.

Το καλώδιο, μήκους 540 ναυτικών μιλίων, θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 2000 μέτρων και θα έχει δυναμικότητα 2000 MW.

Η ολοκλήρωση και η επικύρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης από τους τρεις εταίρους του έργου εντός του 2012 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την έναρξη υλοποίησής του εντός τριάντα έξι μηνών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!