Με εμβαδόν 1.630 τ.μ. αλλά απόλυτα ενταγμένο στο τοπίο, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι αναδύεται μέσα από τα σπλάχνα της κρητικής γης, το κτίριο έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη, ο οποίος άλλωστε έχει σχεδιάσει και το εξαιρετικής αισθητικής στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου.
Πολύτιμα χρυσά ευρήματα των ανασκαφών που θα στεγαστούν στο μουσείο
Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις υπογράφηκε από την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 2.400.000 (με Φ.Π.Α.). Σύμφωνα με την σύμβαση εξάλλου, θα πρέπει να έχει εκτελεσθεί εντός ενός έτους (με παράταση μόνον ενός μηνός) έτσι η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου θα μπορούσε να γίνει στα τέλη του 2013 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Τις αμέσως επόμενες ημέρες λλωστε – και αναλόγως της ταχύτητας εκτέλεσης του έργου _ θα αρχίσουν και οι σχετικοί διαγωνισμοί για τις προμήθειες που θα εκτελεστούν για τις προθήκες και την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών.
Το ουράνιο τόξο πάνω από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας που καλύπτεται με στέγαστρο
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και βρίσκεται στο όριό του, ανάμεσα στις σημερινές Κοινότητες της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας (Πρινέ). Σ΄αυτό το κτίριο πρόκειται να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που έχουν προκύψει από τις αρχαιολογικές έρευνες _και συνεχίζουν άλλωστε διαρκώς να έρχονται στο φως _ δεδομένου ότι η ανασκαφή της νεκρόπολης της Ελεύθερνας έχει παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις 10 καλύτερες παγκοσμίως σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στις αρχές του 2010. Η μουσειολογική -μουσειογραφική μελέτη και η μεγάλη πείρα του κ. Σταμπολίδη σε αρχαιολογικές εκθέσεις εγγυώνται το αποτέλεσμα.
erroso.blogspot.com
erroso.blogspot.com