tromaktiko: ΚΥΠΡΟΣ: Κάλυψη στα λατομεία της Ξυλοφάγου δίνει το Υπουργείο Γεωργίας

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Κάλυψη στα λατομεία της Ξυλοφάγου δίνει το Υπουργείο Γεωργίας



Παρά το γεγονός ότι το προνόμιο λατομείων για εξαγωγή ασβεστόλιθου στην περιοχή Ξυλοφάγου έληξε στις 31/12/11, δεν καθιστά παράνομη τη συνέχιση της παροχής...
από αυτά πρώτων υλών που παράχθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια ισχύος των αδειών τους. Την απάντηση αυτή δίνει το Υπουργείο Γεωργίας στις καταγγελίες του βουλευτή ΔΗΣΥ, Γεώργιου Τάσου, που έγιναν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Το Υπουργείο, αν και αποφεύγει επιμελώς να κάνει αναφορά στις καταγγελίες περί διαπλοκής με δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρει ότι το όλο θέμα για την τυχόν ανανέωση ή επέκταση των αδειών αυτών μελετάται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τα αρμόδια Τμήματα σε συνεργασία με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρόλα αυτά, όπως καταγράφεται σε επιστολή του πολιτικού διοικητή των Βάσεων Δεκέλειας προς το νέο κοινοτικό συμβούλιο Ξυλοφάγου, η Υπηρεσία Μεταλλίων κατέθεσε αίτημα για επέκταση της λατομικής ζώνης κατά 92,7 δεκάρια. Στο αίτημα σημειώνεται ότι ο ασβεστόλιθος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, τα λατομεία ασβεστόλιθου της περιοχής Ξυλοφάγου, που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, εξυπηρετούν από το 1990 τις ανάγκες της ζήτησης των αδρανών λατομικών υλικών της ανατολικής επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Επισημαίνει ότι τα λατομεία αυτά επιβλέπονται τακτικά από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων και λειτουργούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές περιβαλλοντικές τους μελέτες και τους όρους των αδειών τους. Υπογραμμίζει ακόμα ότι η λειτουργία των εν λόγω λατομείων εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού μπορούν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, να προμηθεύουν με πρώτες ύλες χαμηλού κόστους την κατασκευαστική βιομηχανία της περιοχής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!