ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες, τις ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές, και χθες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον κ. Ερογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». «Εμείς θέλουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τις διαπραγματεύσεις, από το διακοινοτικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.
«Έχουμε ξεκάθαρη θέση», συνέχισε, «και σε ό,τι αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και αυτή η θέση που έχουμε είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη θέση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι όπως διατύπωσε αυτή τη θέση και πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο ψήφισμα 2026». Όπως είπε, «για να γίνει η διεθνής διάσκεψης θα πρέπει πρώτα από όλα να επέλθει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, για να μπορέσει μια διεθνής διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη, συνολική λύση στο Κυπριακό».
Δυστυχώς, είπε, «οι διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει το ποθούμενο», σημειώνοντας ότι «αυτό οφείλεται στην τ/κ πλευρά, η οποία αθέτησε δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν και από τις δύο πλευρές ενώπιον του ΓΓ, αλλά και επειδή κατατίθενται από μέρους της τ/κ πλευράς θέσεις στις διαπραγματεύσεις που δεν στηρίζονται και δεν εξυπηρετούν τη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έτσι όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στα δύο κοινά ανακοινωθέντα του Δημήτρη Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2008».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τα όσα έχουν διαμειφθεί χθες βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συγκεκριμένα τα περί επιμονής του Βρετανού Πρεσβευτή όπως τεθεί η 1η Ιουλίου ως χρονοδιάγραμμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες, αλλά και σε αυτό το θέμα έχουμε θέσεις, οι οποίες είναι και θέσεις του διεθνούς οργανισμού». «Η διαδικασία δεν προβλέπει ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησίες και η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί», επεσήμανε.
Ερωτηθείς γιατί να επαφίεται στον ΓΓ του ΟΗΕ για το τι θα γίνει από δω και πέρα, εφόσον η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ο κ. Στεφάνου είπε «ο ΓΓ, όπως έχει λεχθεί και στη δήλωση που είχε κάνει μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Greentree 2, θα έκανε τη δική του Έκθεση - την οποίαν και έκανε και υπενθυμίζω ότι σε αυτή την Έκθεση διαπιστώνει ότι η κατάσταση σε σχέση με τη συζήτηση των κεφαλαιωδών θεμάτων δεν είναι καλή- και τώρα αναμένεται και η Έκθεση του κ. Ντάουνερ η οποία θα ολοκληρώσει την εικόνα και στη βάση αυτής της εικόνας ο ΓΓ θα πάρει τις δικές του αποφάσεις».
«Είναι για αυτό που λέω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό και δεν είχαμε και πρόοδο θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις με τον τρόπο κιόλας που ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ μερικές φορές έχουν πει». Δηλαδή, εξήγησε, «θα πρέπει να υπάρχει μια διασυνδεδεμένη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό – διασύνδεση δηλαδή θεμάτων που εκ των πραγμάτων σχετίζονται μεταξύ τους όπως είναι το περιουσιακό με το εδαφικό – για να μεγιστοποιηθούν και οι δυνατότητες και οι πιθανότητες να εξευρεθούν νέες συγκλίσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν εξευρεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ερογλου», κατέληξε.