μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2012 για τα
μεγάλα καταστήματα τροφίμων ήταν 3,8%, για
τα πολυκαταστήματα 10%, για τα πρατήρια καυσί-
μων και λιπαντικών 29%, για τα...
καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού 17%, για τα καταστήματα φαρμακευτικών – καλλυντικών 23%, για τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης 38%, για τα καταστήματα επίπλων – ηλεκτρικών ειδών – οικιακού εξοπλισμού 31% και για τα καταστήματα βιβλίων – χαρτικών 15%.
Είναι σαφές από τα παραπάνω στοιχεία ότι τα καταστήματα τροφίμων έχουν τη μικρότερη πτώση, καθώς τα προϊόντα που πωλούν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ακόμα, μικρότερη πτώση (σε σχέση με άλλα καταστήματα) έχουν αυτά που πωλούν σχολικά είδη. Εκεί όμως, που πραγματικά η πτώση τζίρου αγγίζει απογοητευτικά νούμερα είναι στα καταστήματα που πωλούν προϊόντα που έχουν σχέση με το ντύσιμο ή την επίπλωση του σπιτιού. Με λίγα λόγια, όλοι την «βγάζουν» με ό,τι υπάρχει και προσπαθούν να αγοράζουν τα απαραίτητα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή διατροφή και το σχολείο των παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι ο ένας στους τρεις έχει κόψει και τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, όπως δείχνει η μείωση στα πρατήρια καυσίμων.
Οι διαπιστώσεις
Η έρευνα της ΕΣΕΕ έγινε σε 100 πόλεις της χώρας και κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και
συμπεράσματα:
1) Όλοι οι έμποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την αγορά.
2) 9 στους 10 εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012.
3) 8 στους 10 εμπόρους χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά
για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
4) 7 στους 10 εμπόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.
5) 6 στους 10 εμπόρους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.
6) 5 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ , ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού.
7) 4 στους 10 εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιμένουν τις
ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.
8) 3 στους 10 χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.
9) 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από μικρές έως μεγάλες ζημιές.
10) Ένας στους 10 εμπόρους μόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμα τα μέτρα λιτότητας του πα-
λαιού και νέου μνημονίου.
«Πρωταθλήτρια» πόλη στη μείωση τζίρου στα εμπορικά καταστήματα στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων ήταν τα Γρεβενά με 80% και ακολουθούν το Λουτράκι και η Πρέβεζα με 70%.
Μικρότερη πτώση τζίρου παρουσίασαν στις χειμερινές εκπτώσεις πόλεις της Κρήτης (Σητεία 10%, Ηράκλειο 10-20%, Λασίθι 20%, Ρέθυμνο 20%, μόνο
τα Χανιά φθάνουν στο 30%) και η Βέροια 5-25%.
Στις Κυκλάδες
Τα στοιχεία της έρευνας από τις Κυκλάδες περιέχουν νούμερα από τα νησιά Σύρο, Θήρα, Μήλο και
Πάρο – Αντίπαρο.
Τα υπόλοιπα νησιά λοιπόν (Σύρος, Θήρα, Μήλος)παρουσίασαν πτώση από 20-30% κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Δηλαδή, εκεί που τελειώνει το υψηλό ποσοστό πτώσης του τζίρου τους (30%) αρχίζει το χαμηλό πτώσης της Πάρου και Αντιπάρου.
Είναι σαφές ότι το νησί μας δεν έχει τις «αντιστάσεις» των άλλων νησιών, καθώς η Σύρος και η Μήλος έχουν αναπτύξει και άλλους τομείς εργασιών εκτός του τουρισμού, ενώ η Σαντορίνη τα πάει καλύτερα τουριστικά από εμάς. Έτσι, η Πάρος έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τα υπόλοιπα νησιά.
Η πτώση είναι μεγαλύτερη τώρα!
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου κ. Απ. Αλιπράντης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας αποκάλυψε ότι η πτώση μετά τις εκπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ο κ. Αλιπράντης δήλωσε: «Το εμπόριο της Πάρου και συγκεκριμένα οι επαγγελματίες του νησιού βιώνουν την οικονομική κρίση όπως όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Ελλάδας.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και το δίμηνο των χειμερινών εκπτώσεων να σημειώσει το εμπόριο μεγάλη πτώση, σε ποσοστό, 45% στα εμπορικά καταστήματα και 30% στα τρόφιμα. Το μέλλον αυτών των καταστημάτων είναι αβέβαιο. Δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι την καλοκαιρινή σεζόν.
Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα μετά τις χειμερινέςεκπτώσεις σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στα
εμπορικά καταστήματα και αυτή μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 70%.
Η λάθος πολιτική του μνημονίου έχει φέρει και τους επαγγελματίες των νησιών μας στην οικονομική εξαθλίωση».
Η πραγματικότητα
Μία βόλτα στην αγορά φθάνει για να διαπιστώσει κανείς την έκταση του προβλήματος. Στις δύο μεγαλύτερες πιάτσες εμπορικών καταστημάτων της Πάρου
(Περιφερειακός Παροικιάς, Παλιά Αγορά) τα ξενοίκιαστα καταστήματα σε μερικά τετράγωνα είναι περισσότερα από τα εν λειτουργία.
Κοινό μυστικό ακόμα, είναι οι πολλές ακάλυπτες επιταγές καταστηματαρχών, τα απλήρωτα ενοίκια και τα χρέη προς τους προμηθευτές. Επίσης, είναι γνωστή και η έλλειψη από πολλά καταστήματα (ειδικά τροφίμων) συγκεκριμένων ειδών. Αυτό, δεν γίνεται γιατί υπάρχει έλλειψη στα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά γιατί οι προμηθευτές λόγω χρεών των καταστημάτων, δεν παραδίδουν εμπόρευμα. Τα προβλήματα είναι δεκάδες και θα μπορούσε κανείς να γεμίζει σελίδες επί σελίδων καταγράφοντας την κατάσταση.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον ορατή σε όλους τους τομείς εμπορίου του νησιού μας. Οι αντοχές της αγοράς μετά την ύφεση των τριών τελευταίων ετών δείχνουν να έχουν τελειώσει. Η μέθοδος των πολλών προσφορών και των σχετικά καλών τιμών στο νησί μας δεν φαίνεται να βάζει φρένο στα λουκέτα.