tromaktiko: Μποζόνιο W ο… επιθανάτιος ρόγχος του Tevatron

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μποζόνιο W ο… επιθανάτιος ρόγχος του Tevatron



Ένα πολύτιμο δώρο μετά τον «θάνατό» του προσέφερε ο επιταχυντής Tevatron στην επιστημονική κοινότητα. Έξι μήνες μετά τη διακοπή της λειτουργίας του... ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων που έγιναν εκεί τα οποία υποδεικνύουν τη μάζα του μποζονίου W στα επίπεδα που τα επιθυμούν οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μάζα του μποζονίου W συσχετίζεται με τη μάζα του μποζονίου Χιγκς, ο εντοπισμός του οποίου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των φυσικών. Τα νέα στοιχεία δίνουν νέα πνοή σε αυτή την αναζήτηση.

Το μποζόνιο W

Το μποζόνιο W είναι ένα από τα πέντε σωματίδια που είναι υπεύθυνα για τη διάδοση των δυνάμεων της φύσης. Έχει συμβάλει σε δύο εκπληκτικές ανακαλύψεις - ότι η φύση έχει προτίμηση προσανατολισμού δεξιά-αριστερά ("χειραλικότητα") και ότι η φυσική της αντιύλης είναι ανεπαίσθητα διαφορετική από τη φυσική του κόσμου που βλέπουμε γύρω μας και που αποτελείται από ύλη.

Το μποζόνιο W παρουσιάζεται με θετικό ή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Μαζί με το ηλεκτρικά ουδέτερο Z μποζόνιο, είναι υπεύθυνα για τη δύναμη που είναι γνωστή ως ασθενής πυρηνική δύναμη, η οποία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για κάποιες μορφές της πυρηνικής διάσπασης.

To μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο πήρε το όνομα του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών.

Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τη θεωρία εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες εντοπισμού του μποζονίου Χιγκς στους δύο ισχυρότερους επιταχυντές στον κόσμο, τον LHC στο CERN καθώς και τον Tevatron στο Fermilab στις ΗΠΑ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!