Ο Παντελής Προκοπίου, διευθυντής σε μια από τις μεγάλες εταιρείες συλλογής παλιών μετάλλων συμπεριλαμβανομένων και παλιών αυτοκινήτων, μίλησε στην εφημερίδα μας για το θέμα των κλοπών επιβεβαιώνοντάς ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Απέδωσε, μάλιστα, αυτή την κατάσταση και στην οικονομική κρίση. Οι εταιρείες συνέχισε που ασχολούνται με τη συλλογή μετάλλων είναι αδειοδοτημένες και με βάση το νόμο έχουν υποχρεώσεις, να καταγράφουν τα στοιχεία όσων του παραδίδουν υλικά προς ανακύκλωση. Αναφερόμενος στην εταιρεία, στην οποία είναι διευθυντής ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα, ώστε να εντοπίζονται οι περιπτώσεις, όπου τα μέταλλα είναι κλοπιμαία. Στα πλαίσια αυτά, όπως μας είπε, ο κ. Προκοπίου υπάρχει συνεργασία με την Αστυνομία. Επιπρόσθετα, στο χώρο παραλαβής των μετάλλων υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, όπου καταγράφεται οπτικά όλη η διαδικασία αλλά και τα υλικά. Το οπτικό υλικό είναι στη διάθεση της Αστυνομίας, αν υπάρχει θέμα διερεύνησης ποινικής υπόθεσης κλοπής μετάλλων. Παράλληλα, καταγράφονται τα στοιχεία των οχημάτων μεταφοράς μετάλλων αλλά και των μεταφορέων.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, πώς είναι δυνατό να συνεχίζονται οι κλοπές μετάλλων, όταν λαμβάνονται τα μέτρα που προαναφέραμε, ο κ. Παντελής Προκοπίου μας είπε ότι, οι παρανομούντες μετατρέπουν ως συνήθως τα κλοπιμαία μέταλλα σε μη αναγνωρίσιμα. Δηλαδή για παράδειγμα δε περιπτώσεις μεταλλικών υλικών, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι προϊόν κλοπής, τα τεμαχίζουν πριν τα παραδοθούν σε εταιρείες μετάλλων. Σε περιπτώσεις κλοπιμαίων καλωδίων από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ή από ηλεκτρολόγους, οι δράστες καίνε το πλαστικό περίβλημα σε ανοικτούς χώρους πριν τα πωλήσουν. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου θύματα κλοπής συνοδευόμενα από αστυνομικούς πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις των εταιρειών μετάλλων, για να αναγνωρίσουν τα δικά τους αντικείμενα.
Υπάρχουν περιπτώσεις, είπε, που τα κλοπιμαία μέταλλα εντοπίζονται και επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους. Κάποιοι επιτήδειοι φθάνουν στο σημείο να κλέβουν μέταλλα από τις εταιρείες και να πηγαίνουν την επόμενη μέρα να τους τα πωλούν για δεύτερη φορά.Ο κ. Παντελής Προκοπίου εκτιμά ότι η Κύπρος εξάγει για ανακύκλωση στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, 100.000 τόνους μετάλλου το χρόνο. Σημείωσε ότι τα έσοδα για την Κύπρο είναι αρκετά, γι' αυτό και το κράτος πρέπει να στηρίζει τη δραστηριότητα αυτή. Τα παλιά μέταλλα εξάγονται στο εξωτερικό με πλοία. Τα σχηματοποιημένα μέταλλα μεταφέρονται στο εξωτερικό σε εμπορευματοκιβώτια, ενώ κάποια άλλα ακανόνιστα μέταλλα μεταφέρονται χύμα σε ειδικά πλοία.