tromaktiko: 12 δισ. ευρώ ρευστότητα στην ελληνική αγορά από το νέο δάνειο μετά τις εκλογές

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

12 δισ. ευρώ ρευστότητα στην ελληνική αγορά από το νέο δάνειο μετά τις εκλογές



Σχέδιο τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά μέσω του νέου δανείου συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα. Το σχέδιο έχει τρία σκέλη που μπορεί να δώσουν άμεσα ή έμμεσα στον ιδιωτικό τομέα... 12 δισ. ευρώ, πέραν των χρημάτων που αναμένεται να δοθούν δια της ΕΤΕπ με εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Όλα όμως τα παραπάνω χρήματα τελούν υπό μία αίρεση: το αποτέλεσμα των εκλογών. «Τα λεφτά είναι πολλά και οι δανειστές θέλουν πρώτα να δουν τις προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η κάθοδος της τρόικας αναμένεται στις 15 Μαΐου με βάση το σημερινό σχεδιασμό, αν και η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο για τα λεφτά, στο καλό σενάριο, αναμένονται από τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και θα ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο:

* Τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν μέρος της δόσης των 14 δισ. ευρώ του νέου δανείου που δεν θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά για την κάλυψη αναγκών των ελληνικού δημοσίου. Το ποσό θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τρόικας. Με βάση τον προγραμματισμό, θα «περισσεύουν» 3 δισ. ευρώ τα οποία θα αποτελούν το αποθεματικό για να μην φτάνει η χώρα στο... παρά πέντε στάσης πληρωμών αν υπάρχει κάποια υστέρηση εσόδων ή έκτακτη δαπάνη.

Στόχος είναι τα λεφτά αυτά να διατεθούν στις εμπορικές τράπεζες για να αυξήσουν την ρευστότητά τους και έτσι να δοθεί η δυνατότητα και αυτές με τη σειρά τους να δανείσουν.

* Ακόμη 3 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με την ισόποση μείωση του υπολοίπου των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης από το Mega, εξηγώντας ότι τελούν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη τρόικα για να οριστικοποιηθεί η μέθοδος που θα επιτρέπει την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

* Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τον υπουργό και για το σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 6,3 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει ζητήσει έναν οδικό χάρτη για την αποπληρωμή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούνιο και η οποία μπορεί να γίνει σε... στάδια αλλά και με διαπραγμάτευση για «εκπτώσεις». Ως παράδειγμα έφερε χρέη δήμων προς ιδιώτες τα οποία θα διευθετηθούν είτε από τον υπουργείο Εσωτερικών είτε κατ΄ ευθείαν από το υπουργείο Οικονομικών, αφού προηγηθεί έλεγχος της οφειλής και συζήτηση για έκπτωση.

Απέρριψε πιθανότητα να συμψηφιστούν οφειλές τους ευρύτερου δημοσίου με χρέη ιδιωτών για τεχνικούς και άλλους λόγους αλλά άφησε ανοικτό το παράθυρο και για άλλους συμψηφισμούς σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.
imathia-news.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!