tromaktiko: Καυτός Ιούνιος και νέα μέτρα 14,5 δις ευρώ με προοπτική αύξησης!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Καυτός Ιούνιος και νέα μέτρα 14,5 δις ευρώ με προοπτική αύξησης!



Αυξάνεται, όσο πλησιάζει ο Ιούνιος, το ύψος των νέων μέτρων που υπολογίζεται ότι θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η νέα κυβέρνηση, εκτός από τις μειώσεις στον τομέα των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ), θα πρέπει να λάβει και μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ), ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό της «λυπητερής» σε 14,5 δισ. ευρώ και, μάλιστα, με προοπτική για περαιτέρω αύξηση! Και αυτό, γιατί εκκρεμεί ακόμη ο έλεγχος από την τρόικα για την πορεία εφαρμογής του νέου προγράμματος. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν κινούνται σύμφωνα με τους στόχους, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν και επιπλέον νέα μέτρα από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές!

Όπως διευκρινίζουν πάντως από το υπουργείο, τα μέτρα στο μέτωπο στο εσόδων ύψους 1,5% του ΑΕΠ έχουν ήδη κατατεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επίσης η επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι έτοιμο το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ που θα περιλαμβάνει μια καταγραφή των δαπανών, ενώ το δεύτερο σκέλος της μελέτης που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου, θα περιλαμβάνει και προτάσεις για περικοπή δαπανών.

Τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με περικοπές δαπανών και μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών. 

Υπ. Οικονομικών: Δεν είναι για φέτος αλλά μέχρι το 2014

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, «οι παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, και οι οποίες θα προκύψουν μέχρι το 2014, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν νέα μέτρα ή «νέες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων», όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα».

Συγκεκριμένα, το 1,5% του ΑΕΠ προκύπτει από το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και τις βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση. Αυτό, εξάλλου, αναφέρεται και στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Επισημαίνεται, πως είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ύπαρξη αποτελεσμάτων στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ορίζεται στο ύψος του 1,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται, δε, ότι οι προβλέψεις αυτές, στο σκέλος των εσόδων, υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα τα μέτρα της πάταξης της φοροδιαφυγής βρίσκονται στον συνολικό πίνακα παρεμβάσεων - πίνακας 3.11 (σελ. 78-79) στην εισηγητική του ΜΠΔΣ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011 (Ν. 3986/2011).

Επιπλέον, οι αποδόσεις των μέτρων αυτών ενσωματώνονται στους πίνακες του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ που ψηφίστηκε το Νοέμβριο 2011 από τη Βουλή από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου».
politicanea.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!