Η τελετή, σεμνή όπως θα ήθελε και ο Λεωνίδας, έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, στον χώρο του οποίου θα φιλοξενείται η φορεσιά, μέχρι την λειτουργία του λαογραφικού Μουσείου...
Η φορεσιά στηρίζεται σε απεικόνιση που περιέχεται στην περιήγηση του Saint Sauveur, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Πρώτη επαφή με το θέμα έγινε από τον Κο Νίκο Καράμπελα, πρόεδρο του Ιδρύματος «ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ» και όταν η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ παρουσίασε την εργασία "Η αυτονομία της Βόνιτσας 1800-1806)" περιέλαβε την εικόνα της φορεσιάς ως κεντρικό σημείο.
Είναι η «καλή» φορεσιά, η επίσημη. Την εποχή που πραγματοποιήθηκε η περιήγηση, η Βόνιτσα είχε Libro d'Oro, ευγενή τάξη, σύμφωνα με τα Ιστορικά κείμενα (θα κυκλοφορήσουν το προσεχές καλοκαίρι από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Κο Νικόλα Βερνίκο).
Το κόστος κατασκευής της φορεσιάς, λόγω των υλικών και της προσεγμένης ραφής και κεντήματος, είναι υψηλό αλλά το σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αναζητήθηκαν και βρέθηκαν πανάκριβα υφάσματα που δίνουν την πλήρη ομοιότητα μεταξύ του σκίτσου της περιήγησης και της σημερινής κατασκευής.
Τόσο από την Κα Σοφία, όσο και από τον Κο Σολδάτο εκφράστηκε η ευχή να αποτελέσει η φορεσιά της Βονιτσιάνας, το έναυσμα για την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου.
Ο θάνατος ενός ανθρώπου έρχεται όταν χάνεται η θύμηση για αυτόν. Για εμάς η μνήμη του Λεωνίδα έχει μείνει και μαζί με αυτή το έργο του και η αγάπη του για την Βόνιτσα θα μας είναι ο φάρος, για τον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε.