tromaktiko: 3 στους 5 μπαίνουν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

3 στους 5 μπαίνουν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ



Αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που θα δεχτούν και πάλι σπουδαστές μετά την περσινή διακοπή της λειτουργίας τους.
Από τις καλύτερες χρονιές αναμένεται να είναι η φετινή για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τρεις στους πέντε αναμένεται... να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις ξεκινούν φέτος στις 21 Μαΐου, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο αριθμός των εισακτέων θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι στα ΤΕΙ θα υπάρχει αύξηση του αριθμού τους, καθώς θα επαναλειτουργήσουν περισσότερα από τα μισά εκ των 24 τμημάτων που δεν λειτούργησαν πέρυσι. Επίσης φέτος θα επαναλειτουργήσει και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο πέρυσι δεν είχε δεχτεί πρωτοετείς. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποιες κατηγορίες, όπως αυτή της γενικής τελειοφοίτων, θα υπάρχει επίσης αύξηση του αριθμού των εισακτέων, από 55.000 πέρυσι σε 63.000 φέτος.

Όπως και το γεγονός ότι στην Ιατρική Αθηνών θα εισαχθούν 160 άτομα, ενώ στη Νομική Αθήνας 400, όσα δηλαδή και πέρυσι, και στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας 150 άτομα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαμπινιώτης, εκτός από τους μαθητές της Γ' Λυκείου με το ισχύον σύστημα θα εξεταστούν και οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όταν αλλάξει το σύστημα και αυτό ανακοινωθεί εγκαίρως, οι μαθητές που φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου θα υπαχθούν στον καινούριο τρόπο εξετάσεων.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, με τις οποίες συναντήθηκε, όπως και με την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που αποτελεί κύριο μέλημά του.

Στην πρόθεσή του να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικογένεια που ταλανίζεται από διάφορα προβλήματα εστίασε ο κ. Μπαμπινιώτης, ευελπιστώντας ότι θα διασφαλίσει την ηρεμία στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Να μην έχει κι αυτό το πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας, όπως επεσήμανε ο κ. Μπαμπινιώτης, προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων, όπως αυτές για το θέμα των πολυτέκνων αλλά και για την επαναφορά του 10%, που επιτρέπει στους υποψηφίους παλαιότερων ετών να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες χωρίς να δίνουν εξετάσεις.

Η επαναφορά της κατηγορίας του 10% για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που κάνουν χρήση της παλαιάς βαθμολογίας τους δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τους υπόλοιπους, γιατί κάποια άτομα -που υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες- αναμένεται να φύγουν από τη γενική κατηγορία και να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) έναντι 116.542 πέρυσι.

Δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι στα περσινά επίπεδα (73.000 - 74.000), εξάγεται το συμπέρασμα ότι τρεις στους πέντε θα καταφέρουν να δηλώσουν φοιτητές. Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των εισακτέων για τις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές, ο οποίος ανακοινώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μειωμένος, καθώς οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων σχολών εξασφαλίζουν μια θέση στο Δημόσιο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!