Οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισαν περιπτώσεις που βγάζουν «μάτι», όπως αυτή ενός δικηγόρου από την Κρήτη, ο οποίος δήλωσε εισόδημα 22.600 ευρώ με ακίνητη περιουσία ύψους 2,694 εκατ.
Άλλος συνάδελφός του με ακίνητη ακίνητη περιουσία 1.320.000 ευρώ δηλώνει εισόδημα 33.600 ευρώ ενώ λίγα περισσότερα, 400000 ευρώ δηλαδή, δηλώνει ότι έχει ως ετήσια έσοδα ένας ακόμη δικηγόρος από τη Κρήτη, ο οποίος έχει ακίνητη περιουσία 1.393.000 ευρώ.
Στην πρώτη λίστα του ΣΔΟΕ, με 20 περιπτώσεις που ελέγχονται, αναφέρεται και η περίπτωση τέταρτου δικηγόρου από την Κρήτη ο οποίος με ακίνητη περιουσία που φτάνει στα 1.792. 000 ευρώ δηλώνει εισόδημα 59.000 ευρώ καθώς και ενός συμβολαιογράφου με εισόδημα 61.000 ευρώ περίπου και ακίνητη περιουσία ύψους 1.317.000 ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί ότι από μια λίστα με 20 περιπτώσεις τις οποίες ελέγχοι το ΣΔΟΕ, οι πέντε, δηλαδή το 1/4, αναφέρονται στη Κρήτη.
Όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η « Ημερησία» οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στην πρώτη λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ και στην οποία αναφέρονται τα ονόματα των δικηγόρων και του συμβολαιογράφου από την Κρήτη , θα έρθουν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο «πόθεν έσχες» και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να αποκαλυφθούν όσοι αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματά τους ή έχουν αποκτήσει ακίνητα με «μαύρο χρήμα».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στην «ελίτ» των φορολογουμένων, αφού με το νέο Μνημόνιο έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια 1.300 ελέγχων έως το τέλος του έτους σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι 600 έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρώτοι στο μικροσκόπιο των φορο-ελεγκτών βρίσκονται οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Αμέσως μετά ακολουθούν μηχανικοί και λογιστές.
Από την πρώτη λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν ακόμη οι εξής περιπτώσεις:
Μεγαλοδικηγόρος από την Αθήνα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και φορολογική δήλωση με εισόδημα 40.000 ευρώ.
Δικηγόρος από την Κόρινθο με αξία ακίνητης περιουσίας 1,085 εκατ. ευρώ, ο οποίος το 2010 εμφανίζεται στην εφορία να μην έχει καθόλου εισοδήματα.
Συμβολαιογράφος από την Κόρινθο ο οποίος επίσης δήλωσε μηδενικό εισόδημα αλλά έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 1,049 εκατ. ευρώ. Λιγότερο ύποπτος για τις φοροελεγκτικές αρχές είναι δικηγόρος από την Κόρινθο με δηλωθέντα εισοδήματα 160.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας 1,261 εκατ. ευρώ.