ΣΠΕΝ, βισματικές αποσπάσεις, μεταθέσεις και "τιμητικές" άδειες (που είναι άγνωστες για τους πολλούς φαντάρους) και αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών κατ΄ εντολή του διοικητή Αν/χη Ζώη Αλέξανδρου διατήρησαν την κατάσταση της εμπλοκής όλους τους επόμενους μήνες. Όταν παρουσιάστηκε στο τάγμα και η 318 σειρά, η δύναμη του τάγματος έφτασε τους 80 φαντάρους και όλοι πίστευαν ότι οι ημέρες της εμπλοκής ήταν πια παρελθόν. Όμως ο διοικητής είχε άλλη γνώμη και φρόντισε σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των φαντάρων στα φυλάκια, που έως τότε επανδρώνονταν κυρίως από φαντάρους του πεζικού, έτσι ώστε στο τάγμα να συνεχίζεται η εμπλοκή. Είναι προφανές ότι στα χαρτιά της ταξιαρχίας φαίνεται καλύτερα το να μην χρειάζεται η συνδρομή του πεζικού για την επάνδρωση των φυλακίων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του ύπνου και της ψυχοσωματικής ακεραιότητας των φαντάρων του 79 ΤΥΠΕΘ.
Οι ευθύνες για την κατάσταση βέβαια φτάνουν ως τον διοικητή της 79 AΔΤΕ, Ταξ/χο Μ.Κ., ο οποίος είναι ενήμερος για την κατάσταση μετά από επίσκεψη του στο τάγμα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, όποτε και ενημερώθηκε από συνάδελφο φαντάρο για την κατάσταση που επικρατεί τη στιγμή που ο διοικητής του έκανε νοήματα να πει ότι οι έξοδοι είναι τρεις - μια. Άλλωστε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε επίσκεψη ΟΨΜ στη μονάδα πολλοί φαντάροι είχαμε παραπονεθεί για τις πολλές υπηρεσίες και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ύπνου.
Στα παράπονα των στρατιωτών για την κατάσταση αυτή, οι αξιωματικοί του τάγματος απαντάνε ότι μπορεί να έχουμε βαρύ πρόγραμμα - αν το παραδέχονται κι αυτό - αλλά από την άλλη είναι "χαλαρή" η πειθαρχία και δεν πέφτουν καμπάνες. Βέβαια όταν εξαντλημένοι φαντάροι πιάστηκαν να μην εκτελούν "καλώς" την υπηρεσία τους (ακόμα και το να κάθεται ο ένας φρουρός της πύλης στα τσουβαλάκια) οι φυλακές έπεσαν σαν σαμιώτικη βροχή. Σε άλλη περίπτωση που ο ΑΥΔΜ έκρινε ότι η πειθαρχία δεν ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, κάλεσε σε ταγματική αναφορά στις 04:00 τα ξημερώματα, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε εισαχθεί στο τάγμα και ο θεσμός της αναφοράς κωλυομένων στις 17:00 καθώς και το ξύπνημα όλων των φαντάρων την ίδια ώρα για απογευματινές καθαριότητες, στερώντας από τους άγρυπνους επί μέρες συναδέλφους μας τη δυνατότητα να κοιμηθούν το απόγευμα. Για ύπνο τις πρωινές ώρες βέβαια ούτε λόγος αφού οι αποθήκες και τα λογιστήρια απαιτούν την άμισθη εργασία των ίδιων άυπνων φαντάρων για να βγαίνει η δουλειά στους λόχους του τάγματος. Επιπλέον τις τελευταίες εβδομάδες απαιτείται από τους φαντάρους που φυλάνε την πύλη του στρατοπέδου να φορούν κράνος όλο το εικοσιτετράωρο.
Μοναδική διέξοδος των φαντάρων για να βγουν από το στρατόπεδο, ακόμα και για να πάνε να κουρευτούν - με δικό τους κόστος καθώς δεν υπάρχει κουρέας στη μονάδα - ή να αγοράσουν ξυριστικά, καθαριστικά, γάντια (αφού τα χορηγούμενα συνεχώς τελειώνουν και τη θέση τους παίρνουν τα κηρύγματα για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας τη στιγμή που μαθαίνουμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ που συνεχίζουν να υπογράφονται) είναι τα υπηρεσιακά σημειώματα, για τα οποία όμως ο Αν/χης Ζ. δήλωσε ότι "έχουν παραγίνει και πρέπει να περιοριστούν"!
Κερασάκι στην τούρτα της χωρίς λόγο και εξήγηση ταλαιπωρίας των φαντάρων του 79 ΤΥΠΕΘ είναι η απόφαση του κ. Διοικητή - μοναδική σε όλη τη Σάμο, αν όχι σε όλη τη χώρα - να γίνουν 3 αντί 2 τα γκρουπάκια της εορταστικής άδειας του Πάσχα και μάλιστα 6 μόλις ημερών το καθένα, με τις υπόλοιπες μέρες να μένουν "χρωστούμενες" ως τιμητικές. Μάλιστα πριν καν προκηρυχθούν επίσημα εκλογές, στηριζόμενος στην διάταξη περί αναστολή των αδειών κατά την προεκλογική περίοδο, μετέφερε τα τρία γκρουπάκια μία εβδομάδα πίσω, με το πρώτο γκρουπ να "γιορτάζει" το Πάσχα από 28/3 μέχρι 2/4, το δεύτερο από 4/4 μέχρι 9/4 και το τρίτο από 13/4 έως 18/4. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω αποφάσισε να μην επιτρέψει σε κανέναν να κολλήσει δικές του μέρες στην άδεια (ακόμα και στα στελέχη που παίρνουν τα κανονικά 2 γκρουπ) και να απειλεί ακόμα να μην δώσει υπηρεσιακά σημειώματα για την ημέρα της επιστροφής των φαντάρων, ώστε να βολεύουν οι συγκοινωνίες. Έτσι το σύνολο των φαντάρων της σειράς 318, που μόλις τέσσερις μέρες πριν είχαν επιστρέψει από το ΣΠΕΝ στο Τάγμα και τις συνεχείς υπηρεσίες, έμαθαν το πρωί της Τρίτης 27/3 ότι πρέπει να τα μαζεύουν και να φύγουν με προαναχώρηση το ίδιο απόγευμα! Σε όλα αυτά προστίθενται η εφοπλιστική ασυδοσία που έχει αφήσει τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους χωρίς καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, με το 40 ετών σαπιοκάραβο "Ιεράπετρα" που κάνει 15 ώρες από τον Πειραιά μέχρι το Βαθύ -το οποίο υποτίθεται ότι θα δρομολογούταν μόνο τον Γενάρη ώστε να κάνει συντήρηση το "Νήσος Μύκονος" - και τα εξωφρενικά ακριβά αεροπορικά εισιτήρια του ιδιωτικού μονοπωλίου -που έχει επιβληθεί στις αερομεταφορές με τη βούλα και της Ε.Ε. Έτσι η εορταστική άδεια γίνεται πανάκριβη ή δώρο-άδωρο για πολλούς συναδέλφους που έχουν να κάνουν και δεύτερο ταξίδι μετά τον Πειραιά. Βέβαια ό κύριος Διοικητής βρήκε τη "λύση" και σε αυτό το πρόβλημα προτείνοντας σε όποιον φαντάρο δεν θέλει να φύγει από το νησί να του δώσει αντί άδειας Διανυκτέρευση, ώστε να μπορεί να κοιμάται στο στρατόπεδο και να μην πληρώνει ξενοδοχείο!
Η κατάσταση στο Τάγμα έχει γίνει τόσο αποκρουστική για τους φαντάρους που πλέον η μετάβαση στα φυλάκια μοιάζει σαν απόδραση. Παρόλα αυτά, στα φυλάκια που είναι σκαρφαλωμένα στα βουνά της Σάμου η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες και χωρίς στοιχειώδη συντήρηση. Τον χειμώνα αρκετές φορές και για πολλές μέρες είχαν παγώσει τα υδραυλικά δημιουργώντας ανυπόφορη κατάσταση στις τουαλέτες και τα μαγειρεία όπου η λάντζα γινόταν με παγωμένο νερό (όταν υπήρχε τρεχούμενο νερό). Ο βόθρος ξεχειλίζει και δημιουργεί μονίμως μπροστά του έναν βούρκο που ζέχνει και όσο μπαίνει το καλοκαίρι γίνεται πραγματική υγειονομική βόμβα, όπως και οι συχνές αγγαρείες στις αποθήκες πυρομαχικών που πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση ανειδίκευτων φαντάρων στην μετακίνηση θεόβαρων πυρομαχικών, κανένας φαντάρος ή στέλεχος δεν γλυτώνει από το να λουστεί πατόκορφα με ποντικοκούραδα. Βέβαια όταν ο Αν/χης Ζ. ανέβηκε για επιθεώρηση στο συγκεκριμένο φυλάκιο και παρά τις υποδείξεις των φαντάρων για όλα τα παραπάνω αλλά και για τα σπασμένα παράθυρα στα λουτρά όταν έξω είχε πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, έδειξε να ενδιαφέρεται μόνο να φύγουν οι αράχνες από τη στέγη των χωρίς θέρμανση μαγειριών και η σκόνη από το έπιπλο του ΚΨΜ. Σε άλλη δε επίσκεψη του απαίτησε από τους αξιωματικούς να βάλουν τους φαντάρους να καθαρίσουν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια από την εποχή που το Τάγμα στεγαζόταν στο σημερινό φυλάκιο στον Πλάτανο κι όχι στο Κοκκάρι. Έτσι οι φαντάροι βρέθηκαν να πρέπει να σκουπίζουν κτήρια με τρύπιες στέγες.
Κι ενώ όλοι οι φαντάροι στο Τάγμα λέμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, πάντα προκύπτει κάτι που να μας διαψεύδει. Όσο γραφόταν αυτό το γράμμα προέκυψε νέα εντολή του κ. Διοικητή να γίνονται στο Τάγμα απογευματινές ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι οι "προνομιούχοι" συνάδελφοι που έχουν έξοδο τις ημέρες αυτές μετά από 5, 6 ή 7 μέρες συνεχούς υπηρεσίας θα βγαίνουν μετά τις 19:00!
Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, κανείς δεν ξέρει που μπορεί να καταλήξει. Εμείς οι φαντάροι του 79 ΤΥΠΕΘ στηριζόμαστε στη μεταξύ μας αλληλεγγύη. Ελπίζουμε ότι η πίεση από το κίνημα αλληλεγγύης έξω από το Στρατό αλλά και την κοινωνία της Σάμου θα δώσει λύση στα προβλήματα μας που γίνονται τώρα γνωστά έξω από την περίφραξη του στρατοπέδου και τις οικογένειες μας.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Diktiospartakos.blogspot.com