16 Αυγούστου πήγα στην τράπεζα. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να κλείσω έναν λογαριασμό.
Το κατάστημα της τράπεζας στην οποία διατηρούσα το λογαριασμό βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιοχή.
Ταυτόχρονα με εμάς μπήκε και ένας αξιοπρεπέστατος κύριος. Ιδιαίτερος μεν, αξιοπρεπέστατος δε. Ιδιαίτερος διότι καθότι δεν ήταν Έλληνας αλλά από κάποια αφρικανική χώρα, φορούσε την τοπική ενδυμασία. Κάτασπρη κελεμπία, άσπρο κεντητό καπέλο, πέδιλα και το χαρακτηριστικό μούσι των επιφανών της φυλής του.
Κατέβηκε λοιπόν ο αξιοπρεπέστατος αυτός κύριος απο την φλωρέτα (εκείνα τα αρχαία δίχρονα μηχανάκια που έβγαζαν το σύννεφο καπνού) και μπήκαμε σχεδόν ταυτόχρονα στο κατάστημα της τράπεζας.
Από δω και πέρα τον κύριο θα τον αναφέρω ως κύριο Χι.
Στο υποκατάστημα υπήρχαν δυο θέσεις εργασίας που εξυπηρετούσαν πελάτες οι οποίοι δεν έρχονταν για χρηματική συναλλαγή. Στην μια θέση πήγα εγώ και στην άλλη ο κύριος Χι.
Ίσως λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας στην επικοινωνία, τελείωσα πριν τον κύριο Χι. Καθώς σηκώθηκα λοιπόν αντιλήφθηκα ότι ο κύριος Χι δεν επιθυμούσε να κρατήσει την πιστωτική του Ολυμπιακού που η τράπεζα του είχε στείλει!!!!
Δηλαδή σε έναν κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατο κύριο, του οποίου το μοναδικό στοιχείο ταυτοπροσωπείας είναι ένα διαβατήριο με ενα όνομα που για τους περισσότερους απο εμάς αποτελεί γλωσσοδέτη, μια τράπεζα θεώρησε ότι μπορεί να ειναι φίλος του Ολυμπιακού και του έστειλε δώρο μια πιστωτική κάρτα.
Αυτά είναι τα ελλείμματα που έχουν οι τράπεζες και μέσα απο τον μηχανισμό στήριξης, στηρίζουν οι Ελληνες. Τράπεζες που μοίραζαν σε όποιον μίλαγε και σε όποιον δεν μιλαγε ελληνικα, δάνεια και πιστωτικές. Θαλασσοδάνεια δηλαδή προκειμένου στελέχη και στελεχάκια να παίρνουν μπόνους. Άνθρωποι απο κάθε φυλή έπαιρναν στεγαστικά δάνεια με διάρκεια 30 χρόνια. Δηλαδή η τράπεζα αξιολογούσε ότι ένας άνθρωπος που είναι 1-2 χρόνια στην Ελλάδα είχε την πιστοληπτική ικανότητα να πάρει δάνειο για 20-30 χρόνια.
Για αυτό και η έκθεση της διάσημης Blackrock για τις Ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα των stretch tests είναι απόρρητα. Για αυτό τα στελέχη της Blackrock κατα την παρουσία τους στην Αθήνα στεγάστηκαν σε γραφείο σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας που το κουδούνι έγραφε απλά "solar". Γι αυτό το λόγο καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους κυκλοφορούσαν με θωρακισμένα τζιπ και με δεκαοκταμελή ένοπλη φρουρά, σύμφωνα με τις περιγραφές που είχε κάνει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στο αφιέρωμα για την επίσκεψη της Blackrock.
Σήμερα ο κύριος Θεοχάρης, γενικός γραμματέας εσόδων, δήλωσε ότι οι προβληματικές επιχειρήσεις είναι καλύτερα να κλείνουν. Η δήλωση αυτή είναι απολύτως σωστή. Αλλά οι πρώτες προβληματικές επιχειρήσεις με τεράστιες καταγεγραμμένες ζημιές και με τεράστια στήριξη στα κεφάλαια τους από τους Έλληνες φορολογούμενους είναι η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες που κατέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης. Φαντάζομαι ότι εννοεί και αυτές ο εξαιρετικός κύριος Θεοχάρης.
Για την ιστορία, ο κύριος Θεοχάρης είναι γενικός γραμματέας εσόδων του υπουργείου οικονομικών. Ως τέτοιος λοιπόν, στη σελίδα της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων (www.gsis.gr) υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό του. Σύμφωνα με αυτό, διετέλεσε στέλεχος μεταξύ άλλων της εταιρίας Lehman Brothers και της εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.