tromaktiko: Καλή απόφαση, αν δεν είσαι λογιστής

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Καλή απόφαση, αν δεν είσαι λογιστής



Για μια ακόμη φορά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, υποχώρησαν στη γερμανική πίεση και αναγκάστηκαν να αγνοήσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΟΣΑ... των G20 και των αγορών. Η απόφαση για την αύξηση των κεφαλαίων του «τείχους προστασίας» τουευρώείναι από αυτές που μπορούν να αποδομηθούν πάρα πολύ εύκολα, αλλά και να υποχωρήσουν από τις πιέσεις της πραγματικότητας.

Στην πράξη η απόφαση του άτυπου eurogroup της Κοπεγχάγης προβλέπει τα εξής:

1. Τα κράτη - μέλη θα καταθέσουν τη χρηματική συνεισφορά τους στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM σε τρεις δόσεις μέχρι τα μέσα του 2013.

2. Το ταμείο του ESM και του EFSF θα περιέχει πάντα το 15% των ποσών που θα «μαζεύονται από τις εκδόσεις κοινών τίτλων».

3. 150 δις θα πάνε από τα κράτη μέλη στο ΔΝΤ (έναντι 250 που επιθυμούσε το ΔΝΤ).

4. Ο ESM θα λειτουργεί από την 1η Ιουλίου του 2012 με οροφή δανεισμού τα 500δις, παράλληλα με τον EFSF ο οποίος θα έχει οροφή τα 200 δις ευρώ δανεισμού.

5. Ο EFSF, ό, τι οροφή και αν έχει, από τον Ιούλιο θα υπάρχει για την εξυπηρέτηση των παλιών του υποχρεώσεων, δηλαδή των δανείων σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Και εδώ αρχίζουν οι αλχημείες. Στην πραγματικότητα από την 1η Ιουλίου τα μόνα ποσά που επιτρέπεται να μαζευτούν από τον συνδυασμό των μηχανισμών είναι μόλις 500δις - όσα ήταν πάντα. Τα 200 του EFSF είναι διαθέσιμα σε καινούργιες απαιτήσεις μόνο μέχρι την 1η Ιουλίου.

Στο κοινό ανακοινωθέν του eurogrop, που φέρει την υπογραφή του Z. K. Γιούνκερ, τα δύο ποσά προστίθενται, λογιστικά, υπενθυμίζοντας στις αγορές ότι μιλάμε για συνολικές εκδόσεις τίτλων μέχρι και 700 δις. Αν δε, προσθέσουμε και τα διμερή ελληνικά δάνεια τότε : «η ΕΕ μπορεί να κινητοποιήσει 800δις ευρώ δηλαδή 1 τρις δολάρια».

Μένει να αποδειχθεί αν το λογιστικό - επικοινωνιακό «τρικ» είναι σε θέση να διαβαστεί από τις αγορές όπως περιέγραψε ο επικεφαλής του OOΣΑ Άνχελ Γκουρία την περασμένη Τρίτη από τις Βρυξέλλες.

Επειδή όμως στην Κομισιόν αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ πιθανό, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι φόβοι για την απόδοση των μέτρων λιτότητας στην Ισπανία και για τη δυνατότητα χωρών όπως η Ολλανδία να πάρουν μέτρα εξαρχής, ο επίτροπος Ρεν έσπευσε να μοιράσει τη δική του διευκρινιστική ανακοίνωση. Ο επίτροπος επί των οικονομικών σημειώνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε με το δεύτερο ελληνικό πακέτο, το οικονομικό εξάμηνο, τη νέα δημοσιονομική συνθήκη και την συνταγογράφηση μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουν στο μέλλον την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης. Στην πράξη, υπενθυμίζει ο Ο. Ρεν, αυτό που ηρέμισε τις αγορές, για παράδειγμα στην περίπτωση του Βελγίου, ήταν η επιτυχία των μέτρων και η έγκαιρη και αποφασιστική λήψη τους σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Light συζήτηση για την Ελλάδα

Κατά τα λοιπά οι 17 του ευρώ εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι με την ορθοπεταλιά της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει εκλογών, αν και συνεχίζουν να ανησυχούν για τις ίδιες τις εκλογές, τις δεσμεύσεις και τις ανατροπές. Σε γενικές γραμμές πάντως, θεώρησαν σκόπιμο να ρίξουν τους τόνους για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Από την άλλη, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθύμισε στις αγορές ότι καλό είναι να μετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων ξένου δικαίου που λήγει την 4η Απριλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν η Ελλάδα δε πληρώσει στην ώρα της, αυτό δεν συνιστά πια πιστωτικό γεγονός.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!