Εξουσιοδοτούσε, ωστόσο, την απελθούσα υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου να εκδώσει έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 με Προεδρικό Διάταγμα τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος θα ήταν κοινός για όλα τα ιδρύματα και θα ρύθμιζε θέματα όπως η πρακτική άσκηση. Φαίνεται, όμως, ότι η κυρία Διαμαντοπούλου, που με τόσο σθένος υποστήριζε την εφαρμογή του νέου νόμου, είχε καλύτερα πράγματα να ασχοληθεί, αφού ως και τη μέρα που αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε να συντάξει τον Κανονισμό.
Κάπως έτσι έφτασαν τα πράγματα στο σημείο όπου πηγαίνουν φοιτητές στον ΟΑΕΔ για να κάνουν την πρακτική τους και ο οργανισμός αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους επειδή είναι παράνομη η συμμετοχή του. Ως τώρα οι φοιτητές πραγματοποιούσαν την πρακτική τους, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση γα τη λήψη του πτυχίου, δουλεύοντας σε εταιρίες και ο εργοδότης όφειλε να τους καταβάλλει το 50% του μισθού και ο ΟΑΕΔ το υπόλοιπο ποσόν. Προσφάτως σπουδαστής του ΤΕΙ Πειραιά πήγε σε παράρτημα του οργανισμού για να κάνει την πρακτική του και επέστρεψε με άδεια χέρια, αφού του εξήγησαν ότι έχει καταργηθεί η διαδικασία.
Τα κενά του νόμου, πάντως, πλήττουν τη φοιτητική κοινότητα, καθώς της κόβουν και τη σίτιση. Το ερχόμενο διάστημα οι συμβάσεις των ιδρυμάτων με εταιρίες catering που επιλέχθηκαν κατόπιν διαγωνισμών λήγουν και μαζί τους τελειώνει και η σίτιση, δεδομένου ότι καταργήθηκε η διαδικασία αλλά δεν αντικαταστάθηκε. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προκήρυξε διαγωνισμό για τη σίτιση τον οποίον το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε ακολουθώντας όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ότι έχει αφαιρεθεί από τα ιδρύματα η αρμοδιότητα να προσλαμβάνουν εταιρίες για τη σίτιση των φοιτητών.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε εξίσου σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως η φύλαξη και ο καθαρισμός των ιδρυμάτων που ανατίθενται σε ιδιώτες ύστερα από διαγωνισμό. Οι διοικήσεις, βάσει νόμου, δεν μπορούν να προκηρύξουν πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά ακόμα και αν το κάνουν θα κριθεί άκυρη. «Ολα αυτά θα είχαν λυθεί αν η κυρία Διαμαντοπούλου είχε φροντίσει να δημιουργήσει έναν κοινό Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό, και από κει και πέρα κάθε ίδρυμα θα μπορούσε να τακτοποιήσει τις λεπτομέρειες» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Λάζαρος Βρυζίδης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά. Προσθέτει δε ότι πρέπει να δοθεί μια εύλογη περίοδος προσαρμογής στα ιδρύματα κατά την οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα μέχρι πρότινος δεδομένα ώσπου να εκδοθεί Κανονισμός.