Είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών για τις διαστάσεις του προβλήματος, καθώς -όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμοδίου υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη- μόνο το διάστημα από 1.1.2011 έως 20.02.2012, σε ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ σε 158 επιχειρήσεις στους τομείς εμπορίας μετάλλων, μεταλλευμάτων και παρεμφερών δραστηριοτήτων, διαπιστώθηκαν 6.734 παραβάσεις στις 96 επιχειρήσεις!
Τα στοιχεία για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας, ο οποίος είχε επισημάνει ότι στην Κορινθία, μόνο στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πέντε κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που κόστισαν στην επιχείρηση 25.000 ευρώ. Μάλιστα, ο βουλευτής επικαλείται εκτιμήσεις της ΔΕΗ ότι η συνολική ζημία, από τις αλλεπάλληλες κλοπές, φθάνει μέχρι στιγμής στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Άλλη τόση φαίνεται να είναι η ζημία και για τον ΟΣΕ, από τον οποίο έχουν κλαπεί 120 χιλιόμετρα καλωδίων.
Στον βουλευτή της ΝΔ απάντησε εγγράφως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενημερώνοντας ενδεικτικά ότι μόνο στην Κόρινθο, κατά το χρονικό διάστημα από 01.03.2011 έως 25.03.2012 οι αστυνομικές αρχές εξιχνίασαν 16 περιπτώσεις κλοπής, συνέλαβαν 24 άτομα και κατάσχεσαν 6.500 κιλά χαλκού. Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, πρόσφατα εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείτο έντονα στις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και παράνομη διακίνηση των χάλκινων στοιχείων τους. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση είχε διαπράξει σε βάρος των υποδομών της ΔΕΗ, το τελευταίο εξάμηνο, τουλάχιστον 180 κλοπές μετασχηματιστών από περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Αργολίδας, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά οφέλη τα οποία τα μέλη της νομιμοποιούσαν μέσω ιδιωτικής επιχείρησης.
Όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, των ΧΥΤΑ, των καταυλισμών Ρομά, των επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων (ΣΚΡΑΠ), με σκοπό την αποτροπή των κλοπών.