Η εταιρεία φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα εξερευνητικά τηλεσκόπια το 2014 προς αναζήτηση αστεροειδών από τους οποίος θα μπορούσε να εξορυχθεί νερό και πολύτιμα μέταλλα, σε μία φάση που οι φυσικοί πόροι της Γης εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.
Ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής της Planetary Resources Δρ.Πήτερ Διαμαντής έκανε λόγο για μια “από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στην ιστορία” που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως” και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας”.
Το σχέδιο προβλέπει τρεις φάσεις υλοποίησης: την αποστολή τηλεσκοπίων στο διάστημα για τον εντοπισμό κοντινών αστεροειδών, στη συνέχεια την αποστολή διαστημικών σκαφών για την εξόρυξη μετάλλων και τέλος τη μεταφορά τους πίσω στη Γη.
Πολλοί αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και δυσεύρετα στοιχεία που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Σύμφωνα με τον Άντερσον, από τους 1.500 κοντινούς αστεροειδείς με διάμετρο τουλάχιστον 50 μέτρα, το 10% είναι πλούσιο σε νερό και πολύτιμα στοιχεία.
Μεγάλο στοίχημα είναι η εκτόξευση ενός σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων στην τροχιά της Γης, ο οποίος θα παραλαμβάνει τα εισερχόμενα φορτία και θα τα χρησιμοποιεί για τον ανεφοδιασμό άλλων διαστημικών αποστολών.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπτυξης ειδικών μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών (αποκαλούμενων Akryd Series) τα οποία θα κάνουν “το όνειρο πραγματικότητα” λειτουργώντας ως διαστημικά ορυχεία.
Οι ιδρυτές της Planetary Resources επισημαίνουν πως τα σχέδιά τους δεν είναι στα χαρτιά, αλλά πως εργάζονται για τη δημιουργία μιας πραγματικής διαστημικής οικονομίας, η οποία θα επιτρέψει στη Γη να ξαναγίνει “Κήπος της Εδέμ”, καθώς οι επιβαρυντικές οικονομικές δραστηριότητες θα “ταξιδέψουν” στο διάστημα.
Επιστήμονες εκτιμούν πως με καινοτόμες ιδέες και πολλά χρήματα το φιλόδοξο σχέδιο της Planetary Resources μπορεί να πραγματοποιηθεί.