Ρεπορτάζ: Ανδρέας Κριτσωτάκης
Οι κακοτεχνίες στα λιμάνια του Δ. Βιάννου οδηγούν σε τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, με...κατοίκους να βλέπουν τα σπίτια τους να ετοιμάζεται να τα πάρει η θάλασσα!
Πάνω από 1800 μέτρα παραλίας έχουν καταστραφεί, με τη θάλασσα να «τρώει» το δρόμο και να απειλεί τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων στον Κερατόκαμπο και στην Άρβη.
Ένα σκηνικό τρόμου, το οποίο έχει στηθεί εδώ και δέκα χρόνια στις δύο παραλιακές περιοχές του Δήμου Βιάννου, με τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Μια επίσκεψη στον Κερατόκαμπο και στην Άρβη, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Η θάλασσα έχει εξαφανίσει την θαυμάσια- άλλοτε- παραλία. Έχει μπει μέσα στη στεριά δεκάδες μέτρα, «τρώγοντας» το έδαφος, την άσφαλτο, απειλώντας ακόμη και τα πρώτα σπίτια!
Ειδικά στον Κερατόκαμπο η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική, με τους κατοίκους του χωριού να δηλώνουν μέσα από την «Ηχώ της Βιάννου» την αγανάκτηση και την οργή τους για την αδυναμία επίλυσης του προβλήματος, τόσα χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι να βλέπουν τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής να κινδυνεύουν να καταλήξουν στο βυθό της θάλασσας. Ένας κίνδυνος, ο οποίος – όσο δε λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του- τόσο θα γίνεται πιο ορατός.
Καταστροφή της παραλίας
Το κακό ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε ακριβώς που ξεκίνησε η κατασκευή των δύο αλιευτικών καταφυγίων της Άρβης και του Κερατόκαμπου. Δύο έργα, τα οποία, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, έγιναν χωρίς να έχει υπάρξει σωστή ακτομηχανική μελέτη. Έτσι χωρίς να έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα καμία ευθύνη, γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός παραλιακού μετώπου περίπου 1800 μέτρων, την ώρα που η άμμος της παραλίας, έχει όλη μεταφερθεί μέσα στα λιμάνια!
«Παρά το γεγονός ότι το λάθος διαπιστώθηκε από τις Αρχές μετά την αποπεράτωση του έργου, ούτε αποδόθηκαν οι ευθύνες εκεί που έπρεπε, ούτε διορθώθηκε η προβληματική κατάσταση. Έτσι φτάσαμε σήμερα να προσπαθούμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό, άμεσα, πριν η θάλασσα, φτάσει να πάρει μαζί της ακόμη και σπίτια», τονίζει μιλώντας στην «Ηχώ» ο Δήμαρχος Βιάννου, ο κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Εμπόδια για την επίλυση
Η τωρινή Δημοτική Αρχή, έχει θέσει μέσα στα άμεσα σχέδια της, την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτό το σκοπό, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαριτάκης, ο Δήμος προωθεί δύο ακτομηχανικές μελέτες κόστους 100.000 ευρώ, οι οποίες προχωρούν άμεσα, με την ελπίδα ότι μετά την εκπόνηση τους θα βρεθεί τρόπος να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που «τρέχουν» μέχρι σήμερα.
Ενώ, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές, ο κ. Μπαριτάκης, όπως δηλώνει, είναι αναγκασμένος να προχωράει σε προσωρινές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή τοιχίων, προκειμένου να προστατευθούν όπως – όπως οι περιουσίες των δημοτών.
Μια υπόθεση, η οποία μόνο εύκολη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία, απαγορεύει την οποιαδήποτε παρέμβαση!
«Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως μια εξέλιξη αληθινή. Η Κτηματική Υπηρεσία μας οδηγεί στα δικαστήρια, επειδή παρεμβαίνουμε για το καλό της τοπικής κοινωνίας, θέλοντας να προστατεύσουμε τους συνδημότες μας. Δεν είναι δυνατόν όμως να αφήσουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους στο έλεος του Θεού. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, ευελπιστώντας παράλληλα να δοθεί άμεσα και η οριστική λύση στο πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Μπαριτάκης.
«Κινδυνεύουν τα σπίτια μας»
Με την απόγνωση αποτυπωμένη στα μάτια τους οι κάτοικοι στο Καστρί, βλέπουν το πρόβλημα, αλλά πουθενά λύση, με αποτέλεσμα, όπως τονίζουν να τίθεται κίνδυνος για τις περιουσίες τους! Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σημείο δεν διέρχονται πλέον βαριά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σχολικού λεωφορείου, αφού κανείς δε θα ήθελε να διακινδυνεύσει τις ζωές των μαθητών!
«Ευτυχώς που φέτος δεν είχαμε πολλούς νοτιάδες. Μας λυπήθηκε ο Θεός και έτσι δεν είδαμε τη θάλασσα να παίρνει τα σπίτια μας», επισημαίνει ο 86χρονος κ. Νικήτας Κοκολάκης, ο οποίος πριν λίγες μέρες έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός παραλίγο τροχαίου ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, λόγω του κάκιστου οδοστρώματος στο σημείο, που έχει …απομείνει.
Ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής, ο κ. Στέργιος Κοκολάκης ζητάει λύση στο πρόβλημα, αφού, όπως τονίζει ο κίνδυνος είναι ορατός. «Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη και επικίνδυνη. Κινδυνεύει και ο παραλιακός δρόμος και οι περιουσίες, με το νερό να έχει ήδη φάει 15-20 μέτρα τουλάχιστον», επισημαίνει ο ίδιος.
Ενώ ο κ. Μανόλης Τακτικάκης συμπληρώνει λέγοντας ότι η θάλασσα άρχισε να τρώει το έδαφος, από τότε που φτιάχτηκαν τα λιμάνια στην περιοχή. «Τα αλιευτικά καταφύγια ήταν η καταστροφή για όλους μας», καταλήγει.