tromaktiko: Στο... κόκκινο τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Στο... κόκκινο τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης



Με λουκέτο απειλούνται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Μόνο το 2011 έκλεισαν δέκα φαρμακεία, ενώ οριακά λειτουργούν άλλα 113, τα οποία προσπαθούν εναγωνίως να βρουν λύσεις προκειμένου να...
αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους και να μη βάλουν κι αυτά λουκέτο. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δύσκολη είναι και η φετινή χρονιά, καθώς η πτώση του τζίρου κατά 42%, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που αγγίζουν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε μαρασμό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων που έχουν φτάσει σε 15 φαρμακοποιούς της πόλης από τράπεζες και εφορίες.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εισοδήματος, το οποίο, σε συνδυασμό με τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί σε πρόβλημα ρευστότητας. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες πιέζουν με τη σειρά τους ως προς τον χρόνο πίστωσης για την προμήθεια φαρμάκων στα φαρμακεία. Πλέον, αντί για πίστωση 4-5 μηνών, με το ζόρι η πίστωση ξεπερνά τους δύο μήνες, κι αυτό δεν ισχύει για όλα τα φάρμακα», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι για να προμηθευτούν οι φαρμακοποιοί τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς ή να δίνουν προκαταβολή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα δέκα φαρμακεία που έκλεισαν πέρυσι, άλλα 48 γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, καθώς με διάταξη του νόμου 3918/2011 επιτράπηκε η δημιουργία εταιρειών, με συμμετοχή κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο, ενός παλαιού κι ενός νέου φαρμακοποιού.
«Επίσης, άλλα 65 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είναι στο... κόκκινο και προκειμένου να γλιτώσουν το κλείσιμο υπέγραψαν συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο με τους προμηθευτές τους, στο οποίο συμφωνούν ότι όταν οι φαρμακοποιοί πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, αντί τα χρήματα να δοθούν στους ίδιους θα πάνε απευθείας στους προμηθευτές τους» επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος, αναφερόμενος και στις κατασχέσεις, δηλώνει ότι τέτοιο φαινόμενο κατασχέσεων σε φαρμακεία δεν είχε δει στα 15 χρόνια ης προεδρίας του στον σύλλογο.
Φαινόμενο της κρίσης όμως αποτελεί και η μείωση προσωπικού σε πολλά φαρμακεία, καθώς μέσα στο 2011 υπολογίζεται ότι απολύθηκαν περίπου 100-110 βοηθοί φαρμακείων, ενώ σε άλλα φαρμακεία μειώθηκαν οι ώρες απασχόλησης από το 8ωρο στο 4ωρο.

«Αγκάθι» τα χρέη των ταμείων
Στα 42 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το «φέσι» των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση. Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό και αφορά σε χρήματα που δεν έχουν καν εισπράξει.
«Εάν αυτή την εβδομάδα δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο εντάχθηκαν ταμεία που είχαν έτσι κι αλλιώς χρέη, τότε στα μισά φαρμακεία θα μπουν κατασχετήρια. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η πτώση του τζίρου αγγίζει το 40%, έχει μειωθεί η αγοραστική κίνηση κι έχουν γίνει αβάσταχτα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων γενικότερα. Κλυδωνίζεται η βιωσιμότητα των φαρμακείων», τονίζει στη «Μ» ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου.
"Στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε μετά το δεύτερο μνημόνιο, είχαμε καταθέσει τροπολογία με την οποία όποιο ταμείο εντασσόταν στον ΕΟΠΥΥ έπρεπε να καταθέτει ισολογισμό, ώστε να ξέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας τι τον περιμένει. Ωστόσο, η τροπολογία τελικά δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να έχει φορτωθεί τα συσσωρευμένα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν σ’ αυτόν», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει φαρμακοποιούς, γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς), φυσικοθεραπευτές κλπ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσε τίποτα, αλλά σε συνάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας με τον υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη ο τελευταίος διεμήνυσε ότι εντός Απριλίου δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα και ότι από τον Απρίλιο και μετά τα όποια χρήματα θα πρέπει να ζητηθούν από άλλον υπουργό (ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές).

seleo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!