Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την υπαγωγή της στο καθεστώς της εκκαθάρισης, βρίσκονται οι χιλιάδες δανειολήπτες της Τράπεζας, δεδομένου ότι η Εθνική ανέλαβε, ως γνωστόν, ανάδοχος μόνο σε ό,τι αφορά το σκέλος των καταθέσεων, ενώ το μέλλον των δανείων της Αχαϊκής παραμένει πλήρως ασαφές και άδηλο.
Σε μια προσπάθεια δε στοιχειώδους ανασύνταξης και αυτοάμυνάς τους, προκειμένου να κρατηθούν στις ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, αναλαμβάνουν εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης των αρμοδίων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, απαιτώντας να ακουστούν με ευαισθησία, καθώς αποτελούν, όπως υποστηρίζουν, τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.
Διεκτραγωδώντας το γολγοθά που βιώνουν τούτο τον καιρό, ένας από τον αρχικό πυρήνα των 34 δανειοληπτών που είχαν την ιδέα σύστασης ενός Συλλόγου, μέσω του οποίου θα προβάλλουν δυναμικά τα αιτήματά τους, ο γνωστός επιχειρηματίας Αντώνης Προσκυνητόπουλος, ανέφερε στο attacktv.gr: "Περίπου 3.500-4.000 δανειολήπτες επαγγελματίες της Πάτρας, και μαζί με τις οικογένειές μας 15.000 άνθρωποι, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη των δανείων μας".
Το "σενάριο-εφιάλτης"
Κατά πληροφορίες, που μας μετέφερε ο κ. Προσκυνητόπουλος, η Εθνική Τράπεζα απέρριψε την ανάληψη των δανείων, με το επιχείρημα ότι "εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά μας, θα πάρουμε κι άλλα;".
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, σχετικά με μια αγγλική εισπρακτική εταιρεία, που διαθέτει τα κεφάλαια να αγοράσει τα δάνεια της Αχαϊκής, παραδέχτηκε πως πρόκειται για "σενάριο-εφιάλτη", αφού, αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, η εταιρεία αυτή θα κάνει τα δάνεια "απαιτητά αύριο το πρωί". Κι αυτό διότι, όπως επισήμανε, "αυτές δεν θέλουν να πάρουν δόσεις, θέλουν τα κεφάλαιά τους".
Ο κ. Προσκυνητόπουλος χαρακτήρισε ως καίρια θέματα την αντιμετώπιση της υπό εκκαθάριση Αχαϊκής και αυτού που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση. Παράλληλα, έθεσε κι άλλο ένα λεπτό ζήτημα, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι "είναι λεφτά των Πατρινών, που τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να υπόκειται σε κανένα έλεγχο".
Επισήμανε ακόμη πως φαντάζει παράλογο να θεωρούνται κάποιοι νομοί... αιωνίως πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι και να πριμοδοτούνται κάποιοι πτηνοτρόφοι, λόγω της γρίπης των πτηνών, τόσα χρόνια μετά την εμφάνισή της και τη ζημιά που τους προκάλεσε, και να μην αντιμετωπίζονται με καλό μάτι οι χιλιάδες δανειολήπτες της Αχαϊκής, που η συγκεκριμένη Τράπεζα -υπό το ιδιότυπο καθεστώς στο οποίο τώρα βρίσκεται- τους έχει κλείσει την... πόρτα και άλλες τράπεζες δεν δέχονται να τους εξυπηρετήσουν.
Χειρότερο πλήγμα από ένα καταστροφικό σεισμό!
"Όσοι έχουν δανειοδοτηθεί με οποιαδήποτε μορφή δανείου από την Αχαϊκή κινδυνεύουν με λουκέτο", προειδοποίησε ευθέως ο κ. Προσκυνητόπουλος, προσθέτοντας: "Αν ο κ. Προβόπουλος αποφασίσει να κλείσει τους λογαριασμούς των δανειοληπτών, τους έκλεισε".
Παρατήρησε δε πως αυτή τη στιγμή -εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης- όλες οι τράπεζες κάνουν διευκολύνσεις στους πελάτες τους, με βάση τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του καθενός, και δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό επιλεκτικά μόνον οι δανειολήπτες των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση.
"Ο εμπορικός κόσμος πλήττεται χειρότερα απ' ό,τι αν γινόταν ένας καταστροφικός σεισμός", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατρινός επιχειρηματίας, κακίζοντας όσους έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση για το "λουκέτο" στην Αχαϊκή, χωρίς να υπολογίσουν, όπως είπε, ότι στην Πάτρα δεν υπάρχει, ουσιαστικά, επιχείρηση που να μην έχει συναλλακτική σχέση με την Αχαϊκή. "Είχαμε μία Τράπεζα εδώ που ήταν ευέλικτη και με τη βοήθεια της οποίας μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα και να παλέψουμε με τα θηρία. Κι αυτή την Τράπεζα τη χάσαμε", υποστήριξε.
Από την άλλη, χαιρέτισε την κατανόηση που έχει δείξει για το πρόβλημα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: "Ο Πλ. Μαρλαφέκας έχει δείξει τρομακτική θέληση, διότι αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για τον ιστό της πόλης". Πρόσθεσε δε ότι το Επιμελητήριο ήδη ζήτησε και εξασφάλισε την παράταση ενός μηνός για την εξόφληση οφειλών προς το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ, καθώς και για το ΦΠΑ, μόνο που αυτό, φυσικά, δεν είναι από μόνο του αρκετό. Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι άλλες τράπεζες δεν δέχονται να ρευστοποιήσουν επιταγές που είχαν σε αυτές οι δανειολήπτες της Αχαϊκής.
"Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου"
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα της πώλησης των ακινήτων που διαθέτει η Αχαϊκή, κάτι που τέθηκε τόσο από τον πρόεδρο του καταργηθέντος Δ.Σ., Ευάγγ. Φλωράτο, όσο και από την πλευρά των μεριδιούχων της Τράπεζας, ο κ. Προσκυνητόπουλος εκτίμησε ότι, "για να εκποιηθούν αυτά, θα χρειαστούν καμιά δεκαριά χρόνια". Πρόσθεσε δε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αγοραστής για να αγοράσει τα ακίνητα της Αχαϊκής ούτε στο 1/10 της αξίας τους!".
Όλα τα προβλήματα που περιγράφτηκαν πιο πάνω, καθώς και πολλά ακόμη, που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες της Αχαϊκής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τετάρτη του Πάσχα, 18 Απριλίου, στο ξενοδοχείο "Αστήρ" της Πάτρας και η οποία φιλοδοξούν ν' αποτελέσει το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη σύσταση Συλλόγου Δανειοληπτών της Αχαϊκής, μια ιδέα που άρχισαν από μέρες να επεξεργάζονται σε συνεργασία με τον Πλ. Μαρλαφέκα και με τη συνδρομή των γνωστών δικηγόρων της Πάτρας Ανδρ. Γούναρη και Δημ. Τσαούσογλου.
"Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη η ανταπόκριση και στη συνέχεια θα δούμε και νομικά τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν μας ικανοποιήσουν τα βασικά μας αιτήματα", δήλωσε ο κ. Προσκυνητόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι στη συγκέντωση αυτή θα κληθεί επίσημα και ο υπό σύσταση Σύλλογος των Μεριδιούχων, όχι μόνο να συμμετάσχει, αλλά και να βοηθήσει, αν θέλει, στη διοργάνωσή της.
"Εμείς θα τους καλέσουμε τους μεριδιούχους. Όχι μόνο συμπαραστεκόμαστε στο πρόβλημα που τους βασανίζει, αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα", διαβεβαίωσε ο Αντ. Προσκυνητόπουλος, εξηγώντας, ωστόσο, παράλληλα, ότι "εμάς, αν και μας ενδιαφέρει, φυσικά, δεν μας... καίει αυτή τη στιγμή να σκαλίσουμε νομικά τις ευθύνες". Ο λόγος; "Απλούστατα, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Εμείς, αντίθετα, έχουμε το πρόβλημα πώς θα πληρώσουμε αύριο τις υποχρεώσεις μας, αφού στη συντριπτική μας πλειοψηφία δεν είμαστε απόμαχοι της ζωής, αλλά επαγγελματίες, με επιχειρήσεις που βρίσκονται εν λειτουργία".
Πρώτη συνάντηση με Γιαννίκο
Στο μεταξύ, κινητικότητα επικρατεί και στο "στρατόπεδο" των μεριδιούχων, τριμελής αντιπροσωπεία των οποίων κατέθεσε χθες, Μ. Τετάρτη, το πρωί, επιστολή με τα αιτήματά της στον εκκαθαριστή της Αχαϊκής, Ιω. Γιαννίκο, ο οποίος, από την πλευρά του, απάντησε ότι κωλύεται να δώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, αν δεν λάβει προηγουμένως έγκριση από τη Νομική Υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας.
Αναφερόμενος στα αιτήματα αυτά, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και μέλος της τριμελούς αυτής αντιπροσωπείας, Χρ. Γκοτσόπουλος, τόνισε στο attacktv.gr ότι τα κυριότερα είναι να δοθούν στους μεριδιούχους το μετοχολόγιο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η αλληλογραφία μεταξύ της ΤτΕ και Αχαϊκής, καθώς και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Αχαϊκής στο επίμαχο χρονικό διάστημα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σχετικά με τα έγγραφα της ΤτΕ ο κ. Γιαννίκος ήδη απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν, χαρακτηρίζοντάς τα απόρρητα, ενώ εκτιμάται πως και για το μετοχολόγιο θα γίνει επίκληση προσωπικών δεδομένων, που δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίησή του.
Ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, και μία επισήμανση στην οποία προέβη ο κ. Γιαννίκος, λέγοντας πως θεωρεί ενθαρρυντικό το ότι προσέρχονται κάποιοι πελάτες της Τράπεζας σε ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου και καταβάλλουν υποχρεώσεις τους προς αυτήν.
"Άχρηστο" τώρα το Διοικητήριο...
Περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από την πρώτη αυτή συναναστροφή με τον εκκαθαριστή της Τράπεζας, ο κ. Γκοτσόπουλος παρατήρησε πως "δείχνει σοβαρός και συνεργάσιμος, αλλά οπωσδήποτε έχει σαφείς εντολές κι ένα... καλούπι, μέσα στο οποίο κινείται και από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει".
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο κ. Γκοτσόπουλος, μέχρι τα μέσα Μαΐου, περίπου, έχει δοθεί περιθώριο στους πιστωτές της Αχαϊκής να γνωστοποιήσουν στον εκκαθαριστή τις οφειλές της Τράπεζας προς αυτούς. Στη συνέχεια, για ένα διάστημα τριών μηνών, θα πρέπει να γίνει κατάταξη των πιστωτών, ενώ παρέχεται κι ένα επιπλέον δίμηνο, για τυχόν υποβολή ενστάσεων. Επομένως, πρακτικά, για το επόμενο πεντάμηνο, ο εκκαθαριστής δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια, π.χ., πώλησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της Αχαϊκής.
Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η Αχαϊκή, ο Χρ. Γκοτσόπουλος υπογράμμισε ότι "δεν ήταν σωστή επιλογή για μια τόσο μικρή Τράπεζα να κατασκευάσει ένα τόσο μεγάλο και πολυτελές Διοικητήριο -η δαπάνη για το οποίο ανήλθε, κατά τον ισολογισμό, στα 13 εκατ. ευρώ- και το οποίο αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται για τίποτα". Αντ' αυτού, όπως υπέδειξε, θα μπορούσαν ν' αγοραστούν από την Τράπεζα 10 διαμερίσματα, τα οποία θα της απέφεραν σταθερό εισόδημα. Όσο για τις υπαρκτές στεγαστικές της ανάγκες, θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να τις επιλύσει ενοικιάζοντας, π.χ., έναν όροφο σ' ένα ακίνητο κοντά στα κεντρικά της γραφεία.