tromaktiko: Στο ναδίρ τα ποσοστά των γυναικών στην επιχειρηματικότητα

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στο ναδίρ τα ποσοστά των γυναικών στην επιχειρηματικότητα



Στην ανάγκη αύξησης του ποσοστού της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τον καθοριστικό ρόλο της πληροφορικής σε αυτή, συμφώνησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας... και του ιδιωτικού τομέα, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της πρώτης ανοιχτής συζήτησης του ευρωπαϊκού έργου «ladybizIT: Women Entrepreneurship on the verge of ICT» που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γυναίκες και Τεχνολογία (ΕCWT).

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της HePIS κος Νίκος Φαλδαμής αναφερόμενος στην ανάγκη αύξησης του ποσοστού της γυναικείας επιχειρηματικότητας για την οικονομική ανάπτυξη καθώς και στις δράσεις που υλοποιεί η HePIS σε αυτή την κατεύθυνση, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γυναίκες και Τεχνολογία».

H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα. Μαρία Στρατηγάκη κάνοντας λόγο για τα χαμηλά ποσοστά των γυναικών επιχειρηματιών, όπου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την περίοδο 2010-2011 στην Ελλάδα, μόνο το 3,7% του πληθυσμού 18-64 ετών ήταν γυναίκες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την κα Στρατηγάκη η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από γυναίκες διαγράφουν νέες δυνατότητες και αποτελούν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό στόχο καθώς είναι απαραίτητη συνιστώσα για την οικονομική ευημερία και την τοπική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τ. Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κος Δαμιανός Θεόδωρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο σύμμαχο σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

H Δρ. Καμπερίδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γυναίκες και Τεχνολογία αναφέρθηκε στις έρευνες του National Foundation of Women Business Owners (NFWBO), σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερα κεφάλαια από αυτές που ιδρύουν άνδρες, παρουσιάζουν χαμηλότερη αλλά σταθερότερη ανάπτυξη και συχνά μικρότερο κίνδυνο αποτυχημένης έκβασης της επένδυσης τους.

Την ανοιχτή συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών, κ. Ανδρέας Στεφανίδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το 50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι.

Η κα. Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της αναδόχου εταιρείας του ευρωπαϊκού έργου, Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, σημείωσε τα θετικά σημεία των νέων τεχνολογιών και τη δυναμική τους για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αρκεί να μη μειώνουν πολύτιμο χρόνο από την ιδιωτική ζωή, καθώς θέλουν έλεγχο!

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν καινοτόμες και πρακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από έναν παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο όπου συμμετείχαν γυναίκες επιχειρηματίες, φορείς επιχειρηματιών, εκπρόσωποι κέντρων για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, ακαδημαϊκοί καθώς και νέες γυναίκες που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Το ευρωπαϊκό έργο Δια Βίου Μάθησης «ladybizIT: Women Entrepreneurship on the verge of ICT» στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης που θα ολοκληρωθούν με τη διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου, στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 2012 (www.gender-it.eu).

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της HePIS κος Νίκος Φαλδαμής δήλωσε: «Σήμερα, μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο, αναδείχθηκε η σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως στρατηγικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης.

H HePIS, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γυναίκες και Τεχνολογία, θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε παρόμοιες δράσεις που προωθούν και ενθαρρύνουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Το έργο ladybizIT αναπτύχθηκε από μία διακρατική κοινοπραξία η οποία δημιουργήθηκε ειδικά με σκοπό την υλοποίηση του και αποτελείται από πέντε εταίρους από δυο κράτη μέλη της Ε.Ε. με συμπληρωματική εξειδίκευση και εμπειρία.

Ανάδοχος και συντονιστής του έργου είναι η Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες (Ελλάδα). Οι συνέταιροι του έργου είναι: το European Centre and Technology – ECWT (Νορβηγία), η εταιρεία ΙΤΕC Εκπαιδευτική Α.Ε (Ελλάδα), το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής - HePIS (Ελλάδα) και η OLN Learning (Ελλάδα).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!