της Ελένης Ποιμενίδου
Στο REDALERT μιλά ο δικηγόρος του γιατρού και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.Κοινωφελή εργασία καλείται για πρώτη φορά να παρέχει γιατρός που καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος.
Πρόκειται για 62χρονο παιδίατρο του νοσοκομείου της Έδεσσας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το θάνατο βρέφους από αμέλεια.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, υπό την προϋπόθεση να εργάζεται δωρεάν για 1 ώρα την εβδομάδα στο νοσοκομείο της Έδεσσας επί ένα χρόνο.
Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τέτοια ποινή σε γιατρό, λέει στο REDALERT ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς που χειρίστηκε την υπόθεση.
Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο, μετά την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 100 του ποινικού κώδικα, αναγκάζει Έλληνα γιατρό να παρέχει «κοινωνική εργασία», προσθέτει ο γνωστός δικηγόρος.
Λάθος χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δ. Βαρνάβας.
«Την ώρα που κρίνουν έναν γιατρό προβληματικό λόγω ιατρικού λάθους είναι άτοπο να του επιβάλλουν εξτρά ώρες αργασίας. Θα μπορούσε η κοινωφελής εργασία να είναι πάνω σε άλλο αντικείμενο» προσθέτει μιλώντας στο REDALERT ο κ. Βαρνάβας.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η τραγική υπόθεση άρχισε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν ένα αγοράκι 6 μηνών μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του του Νοσοκομείου Έδεσσας.
Το βρέφος παρουσίαζε δυσκοιλιότητα για 10 ημέρες, είχε έντονο πρήξιμο στην κοιλιά και δεν έτρωγε.
Παρόλα αυτά οι γιατροί που εφημέρευαν στα εξωτερικά ιατρεία και την παιδιατρική κλινική δεν έκριναν καν αναγκαία την εισαγωγή του βρέφους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Διαλυνάς: « Οι γονείς πήγαν την παραμονή του θανάτου του βρέφους στο νοσοκομείο της Έδεσσας και τους έδιωξαν. Την ημέρα του θανάτου του βρέφους λίγες ώρες πριν πεθάνει ξαναπήγαν στο νοσοκομείο κι αντί να κάνουν στο μωρό κλίσμα για παιδιά, του έκαναν κλίσμα ενηλίκων και το έδιωξαν και πάλι.
Τελικά το βρέφος το βράδι παρουσίασε σήψη και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά ήταν αργά καθώς το βρέφος κατέληξε στην διαδρομή».
Η υπόθεση του θανάτου του βρέφους έφτασε το τριμελές πλημμελειοδικείο της Έδεσσας στα τέλη του 2011.
Κρίθηκαν ένοιχοι ο 62χρονος παιδίατρος και Α’ επιμελητής και 2 ειδικευόμενοι γιατροί στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 30 μηνών με αναστολή. Αθωώθηκε μία γιατρός που είχε αρχικά κατηγορηθεί.