tromaktiko: Εορτασμός Αγ.Γεωργίου και εθίμου «Κεσκέκι»

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εορτασμός Αγ.Γεωργίου και εθίμου «Κεσκέκι»



«Γνωστό είναι ότι τα έθιμα αποδεικνύουν έμπρακτα την συνέχεια ενός λαού.
Σήμερα, σε πείσμα των καιρών, η συγκέντρωσή σας αποδεικνύει τη δύναμη της ψυχής και την αισιοδοξία να σταθούμε όρθιοι στις δυσκολίες αλλά και να οχυρωθούμε με Αρχές και Αξίες που μας μεταδώσατε».

Διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Γεώργιος Γκιουλμπαξε» στη χάρη του προστάτη τους Αι- Γιώργη και μας κάλεσαν για να μοιραστούμε μαζί τους, Μικρασιάτες συμπατριώτες και φίλοι, αυτή την ανοιξιάτικη γιορτή που τελούσαν για εκατοντάδες χρόνια στους ανθισμένους μπαξέδες και στον μοσχοβολημένο αγέρα του Γκιούλμπαξε της Πατρίδας, οι Ίωνες παπούδες τους, με το «Κεσκέκι» τους.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν την εμπνευσμένη ομιλία της φιλολόγου κας. Αρχοντίας Παπαδοπούλου με θέμα «Το Κεσκέκι και η αναβίωση του» και στη συνέχεια παρακολούθησαν την προετοιμασία του «Κεσκέκι» (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι), με τη συμμετοχή της ορχήστρας των «Λαλητάδων», το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου 2012.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου το πρωί, μετά την θεία λειτουργία ο Δήμαρχος, ο Αντιπερειφεριάρχης Βορ. Τομέα κ. Μανιάτης και δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καθώς και του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, παρουσίασαν χορούς από την Μικρά Ασία και τραγούδια με την ορχήστρα Επτάλοφος, καθώς και την διανομή του «Κεσκέκι» σε όλους τους πιστούς.

Το βράδυ, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια την λιτάνευση της εικόνας του.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!