«Στη Ρόδο δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, υπάρχουν κι άλλες ομορφιές!», συμπληρώνει η Αννα Χατζηνικήτα, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος από την πλευρά του δήμου Ρόδου. «Θέλουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων που επισκέπτονται το νησί μας και η Ιστριος, αυτό το τόσο μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία».
Στην Ιστριο, που απέχει γύρω στα 80 χλμ. από τη Ρόδο, και 20 λεπτά από τη θάλασσα -και από τις ορδές των τουριστών, προφανώς- δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές για τον επισκέπτη. Μόνο ένα καφενείο-ταβέρνα. Το ορεινό χωριό έχει 80 μόνιμους κατοίκους, που ζουν κυρίως από τη γεωργία. Ρωτήσαμε τον Β. Βουκκή αν ήταν δύσκολο να πείσει τους συντοπίτες του για την αναγκαιότητα αυτής της δράσης: «Δεν γνωρίζουν ακόμα τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι θα κρίνουν εκ του αποτελέσματος και θα την αγκαλιάσουν. Εξάλλου -αποκαλύπτει- η χάραξη των μονοπατιών είναι μόνο το ένα σκέλος της πρότασης». Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία ενός εναλλακτικού αγροκτήματος, ενός υπαίθριου μουσείου, όπου θα καλλιεργούνται ενδημικά αρωματικά φυτά, καθώς και άλλα, μη παραδοσιακά είδη, όπως ροδιές ή αλόε βέρα. «Θέλω να αλλάξω τη νοοτροπία των αγροτών που ασχολούνται εδώ και τόσα χρόνια με κλασικές καλλιέργειες», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας. Επιπλέον, από τη δράση αυτή, συνεχίζει, θα δημιουργηθούν και κάποιες νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι νέοι του χωριού θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται τα προϊόντα του τόπου τους.
Εθελοντική προσφορά
Για την υλοποίηση της δράσης η Ιστριος δεν διαθέτει κονδύλια. Ωστόσο, διαθέτει εθελοντές με καλή διάθεση και επίδοξους χορηγούς. Ηδη, μέσω του γραφείου εθελοντισμού του δήμου Ρόδου, του οποίου εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος είναι η Α. Χατζηνικήτα, έχει αποσταλεί έκκληση σε εθελοντικές ομάδες του νησιού αλλά και του εξωτερικού, για να συμμετάσχουν στη σήμανση των μονοπατιών και των ποδηλατικών διαδρομών «και σε ό,τι άλλο χρειαστεί», με στόχο μέχρι το καλοκαίρι το χωριό να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους περιπατητές και ποδηλάτες. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός εθελοντών, η κοινότητα σκοπεύει να απευθυνθεί στους προσκόπους του νησιού. Οσο για τη σήμανση, θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά υλικά, όπως ξύλο και πέτρα.
Μέχρι στιγμής έχει σχεδιαστεί η πρώτη ποδηλατική διαδρομή σε συνεργασία με τον «Ροδήλιο», τον ερασιτεχνικό ποδηλατικό όμιλο Ρόδου, ενώ αναμένεται το τοπογραφικό σχέδιο, ώστε στη συνέχεια η πρόταση να κατατεθεί στη Διεύθυνση Δασών για αδειοδότηση. «Πρόκειται για έναν βατό χωματόδρομο 16 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινά από το χωριό και καταλήγει στο φράγμα της Απολακκιάς και από εκεί, αφού κάνει τον γύρο της λίμνης, ανεβαίνει πάλι στην Ιστριο», περιγράφει ο Γιάννης Μαστορίδης, αντιπρόεδρος του ποδηλατικού ομίλου. «Η Ρόδος έχει πολλές διαδρομές που προσφέρονται για ορεινή ποδηλασία, όμως η συγκεκριμένη θα είναι η πρώτη με “επίσημη” σηματοδότηση». Ο όμιλος, για να διευκολύνει τους ποδηλάτες, σκοπεύει να προτείνει 4 με 5 διαφορετικές διαδρομές, οι οποίες θα αναρτηθούν, κατ’ αρχάς, στην ιστοσελίδα της κοινότητας και ενδεχομένως στη συνέχεια να κυκλοφορήσουν και σε φυλλάδιο με χάρτη.