tromaktiko: Στη φτήνια, και πριν και τώρα

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στη φτήνια, και πριν και τώρα



από το Μαρικάκι
Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο, αλλά αν οδηγηθούμε σε μία από τα ίδια μέσα από... τις πιθανές ανασυνθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης το βέβαιο είναι ότι μας περιμένει μια τραγωδία με επίκεντρο την κατακόρυφη υποτίμηση της εργασίας και το όργιο φορολογίας των ακινήτων.

Το κόστος εργασίας το οποίο είναι ο μόνιμος μνημονιακός (και προμνημονιακός) στόχος, για … την ανταγωνιστικότητα ρε γαμώτο – στη λογική ότι είναι ανταγωνιστικοί μόνο αυτοί που πεινάνε – πλέον καταρρέει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat φθηνή εργασία στην Ελλάδα …υπήρχε, καθώς το 2010, το μέσο κόστος εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος) ανά ώρα διαμορφώνονταν στα 17,5 ευρώ έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης που ήταν τα 26,9 ευρώ.

Περίπου στα δύο τρίτα του μέσου όρου για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το 2010 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, το μέγεθος βρισκόταν το 2010 στα 17,5 ευρώ, έναντι μέσου όρου για την Ευρωζώνη στα 26,9 ευρώ (δεν υπάρχουν ελληνικά στοιχεία για το 2011). Στην Ευρώπη των 27 το ίδιο έτος, με βάση το ωριαίο κόστος εργασίας, αμέσως πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονταν η Μ. Βρετανία (20 ευρώ) και η Ισπανία (20,2 ευρώ) και χαμηλότερα η Κύπρος (16,2 ευρώ), η Σλοβενία (14,1 ευρώ) και η Πορτογαλία (12 ευρώ).

Για το 2011, δεν υπάρχουν στοιχεία για Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ κυμάνθηκε από 3,5 ευρώ στη Βουλγαρία ως 39,3 ευρώ στο Βέλγιο.

Από τα υψηλά στα χαμηλά και αμέσως μετά το Βέλγιο η κατάταξη έχει ως εξής: Σουηδία (39,1 ευρώ), Δανία (38,6 ευρώ), Γαλλία (34,2 ευρώ), Λουξεμβούργο (33, 7 ευρώ), Ολλανδία (31,1 ευρώ) και Γερμανία (30,1 ευρώ), Ουγγαρία (7,6 ευρώ), Πολωνία (7,1 ευρώ) Λετονία (5,9 ευρώ), Λιθουανία (5,5 ευρώ), Ρουμανία (4,2 ευρώ), Βουλγαρία (3,5 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι έλαβαν και αυξήσεις πριν λίγες εβδομάδες στο δημόσιο τομέα, αποτιμούν ακόμη ακριβά το εργασιακό τομάρι τους. Την ίδια ώρα η Μέρκελ και ο Σόιμπλε και το υποδέλοιπο ευρωιερατείο απαιτεί από τους Έλληνες εργαζόμενους προσευχή και νηστεία. Για εισόδημα ως αποτέλεσμα της εργασίας, ούτε λόγος. Αέρας κοπανιστός, εφεξής. Εργασία και χαρά ή αλλιώς «η εργασία απελευθερώνει». Από τα δεσμά με τούτο τον μάταιο κόσμο….
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!