Αποφάσεις που θα ξεμπλοκάρουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καλείται να πάρει το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να προλάβουν οι...
τράπεζες να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς μέχρι την Παρασκευή που λήγει η σχετική προθεσμία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, με αποτέλεσμα να συντηρείται μια σοβαρή εκκρεμότητα και να υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής.
Κατά πληροφορίες σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει δύο ακόμη αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με τη λήψη αυτών των αποφάσεων θα μειωθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες -και κατά συνέπεια δεν θα προστεθούν στο χρέος- κατά 12 με 13 δισ. ευρώ. Με τις δυο αυτές αποφάσεις, που θα λάβουν την ισχύ πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ανοίγει ο δρόμος για να δημοσιεύσουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς του 2011.
Ταυτόχρονα μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα ομόλογα αξίας 25 δισ. που αποτελούν την πρώτη δόση των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Με τις επικείμενες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα καθορισθεί αφενός το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων για την ανακεφαλαιοποίηση και αφετέρου θα υιοθετηθεί η ρύθμιση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα δηλαδή των τραπεζών να συμψηφίζουν τις ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων με τους φόρους των κερδών των επομένων ετών.
Σε περίπτωση που δεν προωθηθούν οι παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να δοθεί νέα αναβολή στη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών.
Μετά το κούρεμα οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και συνεπώς αν δημοσιεύσουν ισολογισμούς χωρίς να έχει προβλεφθεί η διαδικασία για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα πρέπει να το επισημάνουν οι ορκωτοί ελεγκτές, ενδεχόμενο που θα έχει μια σειρά επιπτώσεων από τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο ΧΑ μέχρι εποπτικά ζητήματα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα υπάρχει αγωνία σε σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για κρατικές τράπεζες οι οποίες βάσει του μνημονίου δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, ταυτόχρονα, το Δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να τις ενισχύσει.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τις δύο αυτές κρατικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαβεβαιώσει ότι όποια λύση και αν αποφασιστεί θα γίνει με ομαλό τρόπο χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και κατά επέκταση στους πελάτες και καταθέτες των παραπάνω τραπεζών.