tromaktiko: Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από Χριστόφια - Παπαδήμο

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από Χριστόφια - Παπαδήμο



Πάντοτε συζητώντας για τα θέματα των υδρογονανθράκων έχουμε στο μυαλό μας και τη συνεργασία με την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας... σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας της Κύπρου με την Ελλάδα και πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για ενεργειακά θέματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος «καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι και θα πρέπει να ‘δροσιστούμε’ από κοινού. Για αυτό συνεχώς προβληματιζόμαστε και σε συνεργασία με τους φίλους στην Ελλάδα πώς θα προχωρήσουμε και πώς θα προχωρήσουμε από κοινού». Για το Πρωτόκολλο συνεργασίας, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει πότε ακριβώς και πώς θα υπογραφεί, καθώς υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θα πρέπει να συζητήσουν και να προχωρήσουν ‘νούσιμα’ προς την ορθή κατεύθυνση. «Να κάνουμε κάτι που θα είναι και σταθερό και βιώσιμο και σίγουρο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χώρος στον άξονα που φαίνεται να διαμορφώνεται στην ενέργεια μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν η Τουρκία βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό με έναν δίκαιο τρόπο για ένα κράτος ενωμένο, απαλλαγμένο από κατοχή, έποικους, ένα κράτος ενωμένο, κυρίαρχο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ως γειτονικό κράτος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, η Τουρκία έχει θέση σε πολλά πράγματα. Θα μπορεί, πρόσθεσε, να είναι μια συμμαχική χώρα προς την Κύπρο, με ιδιαίτερο καθεστώς και σχέσεις, όπως είναι και με βάση τις Συνθήκες του ’60.

Αλλά δυστυχώς, παρατήρησε, η Τουρκία τα παραβίασε όλα μέχρι τώρα και παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνή νόμο, τον ευρωπαϊκό νόμο και οτιδήποτε έννομο έχει καθορίσει ως τώρα ως επίτευγμα η ανθρωπότητα. «Ας προχωρήσει η Τουρκία να λύσουμε το Κυπριακό και εμείς έχουμε την καλή θέληση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία σε πολλά πράγματα. Και ελπίζω αυτό που λέω να μην ξεσηκώσει νέα θύελλα ‘πατριωτισμού’».

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για το θέμα των υδρογονανθράκων και ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να αναληφθούν τους επόμενους μήνες από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «απειλές μεταξύ γειτονικών χωρών δεν είναι κατανοητές και είναι καταδικαστέες».

Οι γειτονικές χώρες, είπε, έχουν κάθε συμφέρον να εδραιώσουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονία μεταξύ τους. Συζήτησαν, συνέχισε, ορισμένα γεγονότα και απειλές που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να διαμορφωθεί μια πιο πρόσφορη, θετική προοπτική για την επίλυση των διαφορών που ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχουν και ειδικότερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη του, τις απειλές αυτές.

Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη έκθεση Ντάουνερ και ενδεχόμενη απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκλιση μιας πολυμερούς ή τετραμερούς διάσκεψης, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να βασίζεται σε συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και προτάσεις για εναλλακτικά σχήματα δεν είναι αποδεκτά από την Ελλάδα». Αυτή η θέση έχει γίνει ήδη σαφής και θα συνεχίσει να γίνεται σαφής και στο μέλλον. Το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζει καθόλου αυτή τη θέση». Η Κύπρος και το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα το οποίο ενώνει όλους τους Ελληνες και υπάρχει απόλυτη συνέχεια στην πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, πρόσθεσε.

Για το θέμα της ΑΟΖ και κατά πόσο θα υπογράψει η Ελλάδα τον καθορισμό της με Αίγυπτο και Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ σύμφωνα με τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι που εξετάζει η Ελλάδα, έχει ήδη συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία. Είναι κάτι που θα γίνει με συντονισμό και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες πρέπει να γίνουν και σχετικές επαφές και ειδικότερα με την Κύπρο.

Ελληνική οικονομία
----------
Σε ερώτηση αν θα ολοκληρωθεί σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα που απασχολεί και τις κυπριακές τράπεζες και αν η χαλαρότητα που έχει παρατηρηθεί στην πορεία του κυβερνητικού έργου θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν ως τις 20 Απριλίου και θα συνεχιστεί με προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, ανέφερε, περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα καλύψει την αναγκαία αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του PSI, καθώς επίσης και τις συνέπειες που συνδέονται με την ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια.

Οσον αφορά στη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που πρέπει να χαθεί. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, πρόσθεσε, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχουν εξεταστεί και είναι υπό ψήφιση μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία αφορούν σημαντικές ρυθμίσεις που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και άλλα επείγοντα θέματα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στις επόμενες βδομάδες, πρόσθεσε, η ελληνική Κυβέρνηση θα εστιάσει, εκτός από θέματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού καθώς και την ολοκλήρωση μελέτης για την περιστολή των δαπανών για τα έτη 2013-2014 που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την επόμενη Κυβέρνηση.

Σε ερώτηση προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό από Κύπριο δημοσιογράφο ότι και εδώ βιώνουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθημερινά και θα θέλαμε να ακούσουμε κάτι αισιόδοξο αν «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της και έχει επιτύχει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα, είπε, πέτυχε τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα μείωσε το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που είναι - όπως σημείωσε - η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί από χώρα του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, συνέχισε, την ίδια διετία πέτυχε μέσα από τη λεγόμενη εσωτερική διολίσθηση να αποκαταστήσει περίπου το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί τα προηγούμενα οκτώ χρόνια. Η δημοσιονομική προσαρμογή που στοχεύει η Ελλάδα, ανέφερε, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Η ελληνική οικονομία, σημείωσε, βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και η ανεργία έχει προσεγγίσει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

«Ωστόσο, το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας». Συμπληρωματικά, είπε, η Κυβέρνησή του, αλλά και η επόμενη, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που θα αποσκοπούν στη στήριξη της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

«Οι διαθέσιμες προβλέψεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και του ιδιωτικού τομέα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο δεύτερο ήμισυ του 2013 θα υπάρξουν εμφανή σημεία οικονομικής ανάκαμψης και κατά τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5-3%». Επομένως, είπε, πολλοί σήμερα δεν βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά, με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση πρόσθετων συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, μπορούμε – κατέληξε - εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!