Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, που παρουσιάζει η «Εξπρές», έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ απογοητευτική είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ όπου έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να ρυθμίσουν οφειλές παλιότερων ετών, την ίδια ώρα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις συνειδητοποιεί πλέον ότι το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος όσο και η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου επισημαίνουν ότι η προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενταθεί, προειδοποιώντας ότι μετά τις 30 Απριλίου τα ταμεία θα προχωρήσουν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Αναλυτικά στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213.
Στον ΟΑΕΕ έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα η έλλειψη ρευστότητας στους δυο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Το ΙΚΑ έχει ήδη εισπράξει το 64,4% της (μειωμένης λόγω μνημονίου) κρατικής επιχορήγησης του 2012 (1,4 δισ. ευρώ) και μολονότι υπολογίζει να απορροφήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας τα ποσά αυτά δεν διασφαλίζουν στο σύνολό τους τις πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.
Ο ΟΑΕΕ Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο) και με ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα εσόδων από τη μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (από τους 800.000 πληρώνει μόνο το 55%).
Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ ανεβάζει το ταμειακό έλλειμμα του κλάδου σύνταξης στα 831,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές προς τρίτους έναντι 700 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Μπροστά στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, υποβλήθηκαν προτάσεις ακόμη και για την κατάργηση του υπολοίπου («κουρεμένου» σε όλα τα ταμεία) δώρου των συνταξιούχων με το επιχείρημα ότι δεν καταβάλλονται εισφορές για τα δώρα.